Povišene razine triglicerida mogu povećati rizik od bolesti srca i moždanog udara, posebno kod osoba s visokim kolesterolom i krvnim tlakom. Prema riječima kardiologa, smanjenje konzumacije crvenog mesa može značajno pomoći u snižavanju krvnog tlaka i kolesterola, prenosi Index.
Dakle, prema kardiolozima, ako želimo očuvati zdravlje srca, trebamo izbjegavati crveno meso.
>>> Žene starije od 50 godina trebale bi izbjegavati ove tri namirnice <<<
– Crveno meso, poput odreska, može povećati rizik od hipertenzije i visokog kolesterola. Visoki udio zasićenih masti u većini odrezaka povećava razinu kolesterola, dok je natrij, posebno onaj u začinima, poznati čimbenik rizika za visoki krvni tlak – kaže kardiolog dr. Cheng-Han Chen za Parade, a prenosi Index.
Postoji mnogo drugih izvora proteina koji ne ugrožavaju zdravlje srca. Dr. Ni preporučuje nemasno meso, kao što su piletina i puretina te hranu poput lososa i tune, jaja, orašaste plodove, sjemenke, grah, leću…
FOTO ilustracija