Ovaj vrlo koristan trik koriste mnogi profesionalni kuhari. Naime, zbog mirisa koji se oslobađa za vrijeme dinstanja, priprema jela koja u sebi sadrže luk mnogima baš i nije omiljena. Prilikom dinstanja dominirat će miris luka, koji će se uvući u cijelu kuću, kosu i odjeću i nećete ga se baš tako brzo riješiti.

Glavni je krivac za ovaj neugodni miris oslobađanje sumpora iz luka, do čega dolazi zbog termičke obrade ovog povrća. Međutim, postoji način kako izbjeći ovaj miris, a trik je upravo u sodi bikarboni. Nakon sjeckanja luka, potrebno je spustiti ga u tavu s kipućim uljem i jednom čajnom žlicom sode bikarbone, a ukoliko se radi o većoj količini luka odnosno više od pola kile, potrebno je dodati jušnu žlicu sode bikarbone.

Dobra je stvar da će se na ovaj način luk i zgusnuti pa je moguće izbjeći korištenje zaprške, jer će soda bikarbona lijepo zgusnuti luk i postići isti efekt.
FOTO: ilustracija