Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
produžit će se radovi na projektu aglomeracije

Rok je kraj travnja, ali izvođači su tražili dodatno produljenje

Čini se da će se radovi na projektu aglomeracija Križevci odužiti, možda čak i do kraja godine. Vijest je to koju Križevčani sigurno neće dočekati s osmijehom na licu. Iako se radi o projektu koji je iznimno važan u ekološkom, ali i financijskom smislu, jer se ovom javnom infrastrukturom podiže i vrijednost nekretnina, radovi i raskopane ulice koje sad već nekoliko godina predstavljaju standard rasplinuli su strpljenje građana. Gradske vlasti i izvođači stalno napominju kako je vrijedno pričekati kraj projekta, što je i istina, no nestrpljenje građana zbog gubitaka komoditeta i eventualnih šteta na vozilima lako je za razumjeti.

U pravu su i jedni i drugi, ali na nama je da provjerimo kad će ovaj projekt biti gotov te hoće li doći do razmirica u financiranju zbog većih troškova projekta nego li je prvotno ugovoreno i, srodno tome, kašnjenja projekta. Sve to poznato je iz projekta Aglomeracija Koprivnica, koji će se odužiti za pola godine, a trebao je biti završen s krajem 2023. godine. Taj je datum prvotno bio predviđen i za križevački projekt, a taj je projekt sad već produžen do travnja 2024. godine. Što se tiče financiranja, izgleda da je ono dogovoreno, jer je krajem 2023. godine završila mogućnost financiranja iz postojećeg fonda te je dogovoreno da će projekt financirati iz novog proračunskog razdoblja.

– Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja donijelo je odluku o financiranju projekta Aglomeracije Križevci iz Mehanizma za oporavak i otpornost, s čime se radovi nastavljaju uz izmjenu sustava financiranja – navela je Helena Kralj-Brlek, direktorica križevačkih Vodnih usluga, koji su i naručitelji projekta.

Što se tiče samih rokova, oni još nisu definirani jer su izvođači zatražili i drugu odgodu završetka projekta.

– Rok završetka za izgradnju i rekonstrukciju sustava vodoopskrbe i odvodnje je 22. travnja ove godine. Za izgradnju Uređaja za pročišćavanje otpadnih voda UPOV rok je 13. svibnja 2025. godine – navela je direktorica Kralj-Brlek, no nije navela za koliko se traži odgoda (za Koprivnicu je bilo šest mjeseci) te nadodala:

– Za projekt Izgradnja i rekonstrukcija sustava vodoopskrbe i odvodnje izvođač je Zajednica ponuditelja: Radnik d.d. Križevci i Zagorje Gradnja d.o.o. Zagreb, a za UPOV je izvođač tvrtka Radnik d.d. Križevci. Za oba su ugovora izvođači podnijeli zahtjev za produljenje roka, koji trenutno obrađuje Nadzorni inženjer.

Što se tiče samog projekta, on obuhvaća ulaganja u sustav javne vodoopskrbe, javne odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda na području aglomeracije Križevci te uključuje samo gradsko naselje, ali i prigradska naselja Bukovje Križevačko, Cubinec, Donja i Gornja Brckovčina, Gračina, Karane, Lemeš Križevački, Majurec, Mali Potočec, Pesek, Poljana Križevačka, Prikraj Križevački i Veliki Potočec. Planirana je izgradnja 9.552 metara novih i rekonstrukcija 19.493 metra vodoopskrbnih cjevovoda, izgradnja ili rekonstrukcija sustava javne odvodnje, i to izgradnja 53.282 metra sustava javne odvodnje, rekonstrukcija četiriju kišnih preljeva, izgradnja 17 crpnih stanica i 1.547 priprema za kućne priključke te rekonstrukcija 11.055 metara i sanacija 1.930 metara sustava javne odvodnje. U sklopu projekta je i nadogradnja uređaja za pročišćavanje otpadnih voda kapaciteta za 21.000 priključaka III. stupnja pročišćavanja. Do sada je u vodoopskrbi izgrađeno i rekonstruirano sveukupno 20.800 metara vodovodne mreže te 927priprema za vodovodne kućne priključke i 55.200 metara odvodnje te 1.620 priprema za kućne priključke odvodnje.

Također je vidljivo da će nadogradnja pročistača otpadnih voda kasniti barem godinu dana za samom infrastrukturom te se pročistač tek sad projektira, a to pak postavlja pitanje hoće li se građani koji su dobili nove priključke odvodnje moći priključiti na sadašnji pročistač ili će morati čekati završetak nadogradnje.

– Priključenje korisnika na sustav odvodnje moguće je i prije izgradnje novog biološkog Uređaja za pročišćavanje III. stupnja jer je postojeći Uređaj za pročišćavanje I. stupnja u funkciji. Napominjemo da je za priključenje korisnika potrebno ishoditi uporabne dozvole za mrežu sustava odvodnje. Molimo sve građane za strpljenje i razumijevanje zbog izvođenja radova i otežanog prometa do završetka radova i sanacije svih prometnica – istaknula je Helena Kralj-Brlek.

FOTO Nikola Wolf

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

okrutnost prema nedužnim životinjama

Netko bezdušan ostavio je psiće u šumi da umru od gladi, Kristian ih je spasio i traži im novi dom

[FELJTON] STOLJEĆE JOSIPA MANOLIĆA 3. DIO

Kako je Manolić planirao likvidirati poglavnika Pavelića

skulpture za turističku atrakciju u Lici

VIDEO Petar: “Moj sokol, vukovi i hrvatski grb krasit će dolinu rijeke Gacke”

MISLI NA ZDRAVLJE

Ova prekrasna biljka ima antikancerogeno djelovanje

Prijevara u tijeku

Hrvatska pošta ima važnu obavijest za sve građane!

PROMETNA NESREĆA NA PODRAVSKOJ MAGISTRALI

FOTO Vozačica (67) oduzela prednost motociklistu, oboje završili u bolnici


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati