Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
Nastavlja se akcija očuvanja autohtone voćne sorte

Stabalce kruške Tepke zasađeno u dvorištu Galerije Molvarskog likovnog kruga

Projektu očuvanja i revitalizacije tradicionalne kruške sorte Tepka pridružila se i Općina Molve. U dvorištu Galerije Molvarskog likovnog kruga u samome središtu Molva zasađena je sadnica ove starinske sorte koju je uzgojio Mladen Mesarov na svojem OPG-u u Virju. Ova je sadnica specifična po tome što je uzgojena od sadnoga materijala upravo iz Molva, točnije od obitelji Jaković.

– Stoga se nadamo da će ova sadnica dobro uspijevati u ambijentu iz kojeg je potekla – istaknuo je direktor TZP Središnja Podravina Nikola Cik.

Osim Mladena Mesarova, u sadnji kruške Tepke sudjelovao je općinski načelnik Zdravko Ivančan, a TZP Središnja Podravina uključila se u projekt očuvanja i revitalizacije tradicionalne kruške sorte Tepka u suradnji s općinama koje su joj u sastavu, OPG-om Mladena Mesarova iz Virja te stručnim savjetnicima iz Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede. Krajem prošle godine sadnice Tepke zasađene su Hlebinama, Šemovcima i Novigradu Podravskom, a od ranije je više sadnica zasađeno u Virju.

-Sada je zasađena sadnica u Molvama, a uskoro će još biti zasađene u Goli i Legradu. Jedan od ciljeva ovoga projekta je podizanje svijesti o vrijednosti starinskih sorti voćaka, njihovoj kvaliteti i važnosti čuvanja starih stabala, ali i osmišljavanje novih i originalnih suvenira. Projektom se planiraju obuhvatiti i neke druge tradicionalne voćne sorte kao što su marelice i dud – naglasio je Cik.

FOTO TZP Središnja Podravina

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

ZAKLJUČAO SE I IZGUBIO KLJUČ

Umirovljenik ne može izaći iz kuće. Vatrogasci i policija na terenu

OBAVIJEST KUPCIMA

Poznati trgovački lanac: “Ako ste kupili ovaj proizvod, molimo da nam se javite s računom”

svojim rukama stvara čaroliju

FOTO/VIDEO Iz Anitine radionice već dvije godine izlaze vještice i vile

EURO KVALIFIKACIJE

FOTO Sjajna atmosfera! Puna dvorana bodri Hrvatsku na putu prema Europskom prvenstvu

KALINOVČANKA SE BAVI IZRADOM PREPOZNATLJIVIH SUVENIRA

FOTO/VIDEO Jasminka Miklić prodaje pijesak. Turistima je postao omiljeni suvenir

GUME, MJEŠOVITI OTPAD, NEMA ČEGA NEMA, UNATOČ JASNOJ ZABRANI

VIDEO Šume su pune smeća, čitatelj nam otkrio još jednu kritičnu lokaciju


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati