Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
JESTE LI ZNALI?

Stavite ovaj začin na krpelja i sam će pobjeći

Krpelji najviše vole vlažne dijelove tijela, kao što su trbuh, prepone, pazusi ili dio vrata ispod kose, stoga je najbolje da se istuširate odmah nakon boravka u prirodi te dobro operete kosu. Ako je krpelj ušao u kožu, možete ga ukloniti pincetom, ali morate jako dobro znati kako ga primiti da bi ga potpuno uklonili s kože. Ukoliko niste previše sigurni kako to napraviti najbolje bi bilo da posjetite liječnika kako bi on uklonio s vas ovog parazita.

No, postoji i jedno alternativno rješenje. Naime, svatko od nas u kuhinji ima neizbježnu namirnicu zbog koje će ovaj krpelj pobjeći sam od sebe, a to je sol koju ovi kukci jednostavno ne podnose. Posolite mjesto gdje se krpelj nalazi i preko njega držite komad vate ili gaze 20 minuta. Krpelj neće imati zraka, a sol će obaviti svoj posao i parazit će izaći iz kože sam.

Osim soli, pomaže i alkohol. Komad vate ili gaze natopite alkoholom i nanesite brzim pokretima u smjeru suprotnom od kazaljke na satu na mjesto gdje se krpelj nalazi. Zbog djelovanja alkohola i zagrijavanja kože, on će izaći, ali pazite da mu neki dio tijela ne ostane u koži. Ukoliko nemate ljekoviti alkohol, može se koristiti i rakija, a mjesto gdje se nalazi krpelj nikako ne treba trljati uljem, jer će tako samo dublje ući pod kožu, piše Kuhinja i zdravlje.

U kontinentalnom dijelu Hrvatske je najrasprostranjeniji i na čovjeka se najčešće prihvaća šumski krpelj koji prenosi bakteriju Borrelia burgdorferi koja uzrokuje Lajmsku bolest, virus krpeljnog meningoencefalitisa, dok je u hrvatskom priobalju za ljude rizičniji pseći krpelj koji prenosi rikecije koje uzrokuju mediteransku pjegavu groznicu.

Krpelji se nalaze na listovima i granama grmova, niskog raslinja do visine od jednog metra, u šikarama, pretežno u prizemnom sloju šuma. Najčešće se zaraze prilikom hranjenja na šumskim životinjama i glodavcima, a svojim ubodom zarazu mogu prenijeti i na čovjeka, ako se on nađe u njihovu prirodnom okolišu.

Više o zaštiti od krpelja pročitajte na službenim stranicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

FOTO ilustracija/HZJZ

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

NESRETNI DOGAĐAJ U GLOGOVCU

Tragedija u Podravini: Žena pala s bicikla i preminula

Podravski na mjestu događaja

UPRAVO Štagalj i štala izgorjeli do temelja. Očevid u tijeku

VREMENSKA PROGNOZA

DHMZ izdao posebno upozorenje: “Nakon ljeta u proljeću, sutra stiže pravi obrat…”

totalna dominacija

“Kanta” se vraća kući! Podravka mjesec dana prije kraja sezone potvrdila naslov prvakinja

dječji doplatak

HZMO upravo objavio dobru vijest za više od 80 tisuća građana

završio radni posjet predsjednika Milanovića Podravini

“Plaće u Podravki su visoke i zbog Belupa koji je imao veliki rast prihoda u Rusiji”


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati