Spremate se kuhati večeru, uzimate gulilicu i krećete guliti krumpir… No to baš nije pametna ideja i čak je nutricionistička greška kažu stručnjaci. Ispada da je to najvredniji dio povrća i vi ga bacate u smeće.
Vlakna su kao i proteini, vitamini, ugljikohidrati jako važna i ključna za naše zdravlje. Istraživanja su pokazala da kad jedemo više vlakana putem cijelovite hrane lakše gubimo neželjene kile i općenito unesemo manje kalorija. Čak 31% povrća je njegova kora no na određenim je namirnicama dobro ju ostaviti dok na drugima nije.
KIWI
Vjerovali ili ne možete jesti koru kiwija i radi se o jako zdravoj namirnici pogotovo za crvijeva, a ako jedete i njegovu kožu to je 50% više vlakana nego da jedete meso. Trebalo bi samo ukloniti tvrde vrhove ako ga ne mislite ubuduće guliti.
KRUMPIR
Čak do 40% vlakana iz cijelog krumpira je upravo u njegovoj kori. Samo ga treba dobro oprati, a ako idete kore guliti možete ih namazati maslinovim uljem i začinima i napraviti od njih čips.
JABUKE
Skoro 50% vlakana jabuke je u njenoj kori. Kora jabuke puna je pektina koji je odličan za crijeva.
MRKVA
Prestanite guliti mrkve. Pune su vlakana i hranjivih tvari iako su možda malo gorke.
KRASTAVAC
Vlakna i korisni spojevi su upravo u kori krastavca i nemojte ju bacati, a ako krastavac ima sjemenke uzmite i njih u obzir jer su pune vlakana.
BUNDEVA
Kora svake bundeve je jestiva no često tvrda tako da ju je najbolje peći na tavi ili roštilju, piše Večernji.hr
FOTO: ilustracija