Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
Udruga Šegrtsko srce slavi

Tijekom deset godina pobrinuli se da 700 učenika ima udžbenike, tenisice, gablec…

Skromno, uz tortu i kavu, obilježilo se danas deset godina postojanja Humanitarne udruge Šegrtsko srce koja puno desetljeće funkcionira u sklopu Obrtničke škole Koprivnica.

Tijekom deset godina 700 učenika zahvaljujući Šegrtskom srcu dobilo je kompletnu pomoć pri opremanju odnosno kupljeni su im udžbenici, torbe, tenisice, odjeća, sanitarne iskaznice, plaćeni su im školski izleti, ali i maturalna putovanja. Uz njih 700, tu je i više stotina njih koji su zatražili pomoć prigodno ili za samo neku namjeru, pa je brojka korisnika i puno veća.

Kako je danas kazao Tomislav Terstenjak, predsjednik Udruge Šegrtsko srce, tijekom desetljeća rada utrošili su oko dva milijuna kuna za korisnike.

– Zato danas i slavimo samo uz tortu i kavu jer je naša politika da ne trošimo na banere za udrugu nego radije kupimo dva para tenisica. Ako se ide po namirnice onda se one kupuju o trošku udruge, a prijevoz organiziramo mi sami tako da svih 100 posto od donacija ide korisnicima. Sami smo iznenađeni da je 10 godina prošlo i koliko dobro funkcioniramo. Učenici mogu k nama u školu doći bez ičega. Ima njih dva do pet svake godine koji nam dođu i kažu da ne bi mogli ići u školu da nema Udruge koja im osigurava osnovne potrepštine. Primjerice, kad počne školska godina, trošak knjiga je 1200 do 1400 kuna, tu je još radna oprema, sanitarna knjižica. Ako su roditelji nezaposleni nema šanse da to pokriju. Da ne govorimo o hitnim situacijama kad djeca ostanu bez roditelja ili o njima brinu bake, mi smo istog trena spremni pripremiti paket pomoći i osigurati ih da budu bez brige – govori Terstenjak.

Lokalna zajednica od početka se uključila s donacijama, a brojni obrtnici i poduzeća nastavili su ih podupirati. Danas Udruga broji 500-tinjak članova. Osim što je zajednica prepoznala dobrobiti od postojanja Udruge, njen rad edukativno je i motivirajuće djelovao i na same učenike.

– Dobra je stvar da se naši učenici sami znaju organizirati za pomoć nekome. Shvatili su da se malim aktivnostima, izdvajajući po euro, nekome može osigurati izlet i to često prakticiraju – veli te na kraju podsjeća kako je krenula priča o Šegrtskom srcu.

– Profesori su imali praksu učenicima koji su u zimi na nastavu dolazili u patikama, gladni pa pitali za gablece, to pokrivati iz vlastitog džepa. Tako smo počeli razmišljati da sve bude transparentno i legalno i rodila se ideja oko udruge. Od prvog dana svi profesori i naši djelatnici podupiru startnu ideju koju su pomogli brojni obrtnici i šira zajednica se angažirala oko toga – kaže predsjednik Udruge Šegrtsko srce.

Ako imate volje i želje uključiti se donacijom, to možete učiniti i vi, iz kućnog naslonjača uplatom na broj žiro-računa HR 2924020061100687412.

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

Dan otvorenih vrata Veleučilišta u Križevcima

FOTO Maturanti se iz prve ruke uvjerili što mogu očekivati ako se odluče za ovaj studij

projekt aglomeracije ludbreg pomaknuo se s mrtve točke

Prvi korak napravljen, realizacija još upitna

PODRAVSKI NA MJESTU DOGAĐAJA

UPRAVO Izbio požar u obiteljskoj kući, dječak spriječio katastrofu

POKAZNA VJEŽBA

FOTO Djeca pokazala svoje vatrogasne vještine

podravsko naselje dobilo svoj prvi suvenir

VIDEO Vlado je od pčelinjeg voska napravio repliku zvonika

PODRAVSKI NA MJESTU DOGAĐAJA

UPRAVO Težak sudar dvaju kombija. Dvije osobe prevezene u bolnicu


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati