Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
U tijeku je biološka zaštita pticama grabljivicama od vrana

U koprivničkom centralnom parku “obitava” orao s rasponom krila većim od dva metra

Ptice grabljivice ovih dana bile su česti prizor u koprivničkom glavnom parku. Osim Harrisovog jastreba, u središtu Koprivnice boravio je orao, promjera krila oko 2,5 metra. Sve to s ciljem da se u centralnom parku izbjegne gniježđenje vrana.

Kako bi preventivno djelovao na gniježđenje vrana u centralnom gradskom parku, u parku kod autobusnog kolodvora i kod bolnice Grad Koprivnica u suradnji s Komunalcem angažirao je iskusnog sokolara Vitolda Košira koji će tijekom nekoliko dana u različito vrijeme obavljati biološku zaštitu pticama grabljivicama. Radi se o neinvazivnoj i prirodnoj metodi koja se duže vrijeme koristi na javnim površinama s ciljem smanjenja populacije vrana.

– Vrane i ostale ptice koje stvaraju buku i štetu u gradskim parkovima imaju više razloga zašto se zadržavaju i gnijezde baš na tim mjestima. Odgovara im visina i gustoća drveća, hrane imaju i više nego dovoljno jer se u parku, oko bolnice i na sličnim takvim mjestima kreće veći broj ljudi, a na takvim mjestima nemaju baš nikakvog prirodnog neprijatelja – kazao je sokolar Vitold Košir.

Kako kaže, najprije je detektirao mjesta u gradu i broj vrana, a nakon toga počeo s rastjerivanjem.

– Moja ptica Špela, vrste Harrisov jastreb, samom svojoj prisutnošću radi svoj posao. Vrane i ostale ptice koje ju smatraju prijetnjom vrlo je brzo opaze i pobjegnu. Naravno, jedan obilazak parka nije dovoljan, zato se radi u nekoliko navrata i u različito doba dana kako bi vrane dobile dojam da park više nije sigurno mjesto za njih, nakon čega odlaze. Ova vrsta zaštite provodi se u više navrata, ali vrlo je efikasna – rekao je Košir.

Špela je uvježbana da prati signale sokolara koji je pušta da slobodno leti parkom ili sjedi na grani. Kako je već navedeno, Harrisov jastreb ne dolazi u nikakav kontakt s pticama koje rastjeruje već je sama njezina prisutnost dovoljna da vrane odu. Uz njega, sokolar Košir koristi i druge vrste ptica, poput orla kojeg je dovezao u Koprivnicu, no on ovog puta nije imao posla.

Biološka zaštita pticama grabljivicama nastavlja se i u sljedećim danima u gradu Koprivnici.

FOTO GKP KOMUNALAC

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

Podravski na mjestu događaja

UPRAVO Teška prometna nesreća na Podravskoj magistrali, muškarac prevezen u bolnicu

DIREKTORICA SANJA GARAJ MILOŠ I DIZAJNER MARKO HRASTOVEC O NOVOM VIZUALNOM IDENTITETU PODRAVKE

VIDEO “Na logotipu smo u tajnosti radili više od godinu dana i veseli nas pozitivan odjek javnosti”

Obavijest za potrošače

U prehrambenom proizvodu pronašli biljku koja može biti štetna za zdravlje

konkretni planovi za unaprjeđenje visokog školstva u koprivnici

Šest milijuna eura za povezivanje inovacija, znanosti i gospodarstva

Podravski na mjestu događaja

UPRAVO Zapalio se Renault u centru Koprivnice

PROBLEM S KOJIM SE BORI GODINAMA

FOTO Davorka: “Bez maramice ne mogu ni do trgovine, a živim samo 10 minuta od centra”

Search

Upišite pojam koji želite pretraživati