Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

U Ludbregu izlažu članovi varaždinskog Foto kluba Sloboda

U galeriji dvorca Batthyany u Ludbregu otvorena je izložba fotografija „Ljudi“ autori kojih su trojica članova varaždinskog Foto kluba Sloboda i to Foto studija Merlić, Branka Težaka i Andreja Švogera.

Izloženo je 30-ak fotografija. Kroz koncept studijskih portreta Foto studija Merlić s početka 20. stoljeća, preko motiva običnih ljudi u ruralnim sredinama Hrvatskog zagorja Branka Težaka, do suvremenog viđenja seoske svakodnevice Andreja Švogera.

U fokusu izložbe je minuli život koji je svojom snagom utjecao na autore da ga kroz fotografski medij transpondiraju u suvremeno doba. Postav ove izložbe publika je vidjela u Grazu 2014. i Ludbreg je prva sredina u Hrvatskoj u kojoj se radovi izlažu nakon punih osam godina.

Postav prati i tehnološki razvoj suvremene fotografije 20 stoljeća. One Foto studija Merlić nastajale su od 1915. godine na staklenim pločama, ruralne motive Branko Težak snimao je fotoaparatom na celuloidni film dok Andrej Švoger spada u suvremeni naraštaj digitalnih fotografa.

I

Foto klub Sloboda Varaždin već 70-ak godina okuplja fotografe profesionalce i amatere, zaljubljenike u ‘svoja škljocala’, kako je to jednom spomenuo akademski slikar Darko Sačić. Važno je spomenuti da se ovaj sjeverozapadni kraj Hrvatske može podičiti bogatom tradicijom. Prvi počeci fotografije u Hrvatskoj povezani su uz postupak dagerotipije iz 1839. a među pionirima fotografije je i grof Juraj Drašković prvi poznati fotoamater i začetnik umjetničke fotografije u Hrvatskoj. Samo udruženje, preteča današnjega Foto kluba u Varaždinu među prvih je pet najstarijih u našoj zemlji.

Foto: Knjižnica Ludbreg

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

Snimio čitatelj

FOTO U Golu je stigla prva roda!

OPET KOMADIĆI METALA

Lidl povlači popularni prehrambeni proizvod i vraća kupcima novac

KAMO U NEDJELJU?

Ladies night na Bazenima Cerine

TRAŽITE POSAO?

Možda je ovo idealna prilika za Vas!

savjeti koji će vam uskoro trebati

Ovaj kukac može napraviti ogromnu štetu u vrtu, ali postoji način kako ga se zauvijek riješiti

RADOVI U TIJEKU

Građani se idućih mjesec dana neće moći parkirati ispred dječjeg vrtića

Search

Upišite pojam koji želite pretraživati