Udovice će moći dobiti svoju i 20 posto mirovine preminulog bračnog druga

Udovice i udovci od iduće će godine moći primati svoju i do najviše 20,8 posto mirovine preminulog supružnika, a obiteljska mirovina od 1. siječnja 2023. diže se za 10 posto. Najvažnije su to izmjene Zakona o mirovinskom osiguranju, koji će Vlada u četvrtak predstaviti, piše jutarnji.

Novi model obiteljske mirovine u prvoj godini obuhvatit će oko 155.200 korisnika. U 93 posto slučajeva riječ je o udovicama koje prema sadašnjim zakonskim propisima nisu mogle zadržati svoju mirovinu i uzeti dio mirovine od preminulog supruga, već su se mogle jedino odreći svoje i uzeti 70 posto mirovine preminulog. Sad će imati pravo odabira: ili će primati samo obiteljsku mirovinu koja se diže na 77 posto od mirovine preminulog supružnika, ili će, ako im je to povoljnije, moći primati svoju mirovinu i 27 posto od obiteljske mirovine.

Novi model, ispada, najviše će se isplatiti onima čije su mirovine veće ili jednake mirovinama preminulog supružnika, jer im je dosad bilo isplativije zadržati svoju mirovinu, a dodatak nisu imali. Sad će moći zadržati svoju i dobiti 20,8 posto od mirovine preminulog. Najmanje će se isplatiti onima čiji je preminuli supružnik imao značajno veću mirovinu od preživjelog bračnog druga, jer bi se moglo dogoditi da će mu obiteljska mirovina od 77 posto biti isplativija od toga da zadrže svoju i uzmu 20,8 posto od preminuloga.

foto: arhiva/ilustracija

Facebook
Twitter
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI