Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Udovice će moći dobiti svoju i 20 posto mirovine preminulog bračnog druga

Udovice i udovci od iduće će godine moći primati svoju i do najviše 20,8 posto mirovine preminulog supružnika, a obiteljska mirovina od 1. siječnja 2023. diže se za 10 posto. Najvažnije su to izmjene Zakona o mirovinskom osiguranju, koji će Vlada u četvrtak predstaviti, piše jutarnji.

Novi model obiteljske mirovine u prvoj godini obuhvatit će oko 155.200 korisnika. U 93 posto slučajeva riječ je o udovicama koje prema sadašnjim zakonskim propisima nisu mogle zadržati svoju mirovinu i uzeti dio mirovine od preminulog supruga, već su se mogle jedino odreći svoje i uzeti 70 posto mirovine preminulog. Sad će imati pravo odabira: ili će primati samo obiteljsku mirovinu koja se diže na 77 posto od mirovine preminulog supružnika, ili će, ako im je to povoljnije, moći primati svoju mirovinu i 27 posto od obiteljske mirovine.

Novi model, ispada, najviše će se isplatiti onima čije su mirovine veće ili jednake mirovinama preminulog supružnika, jer im je dosad bilo isplativije zadržati svoju mirovinu, a dodatak nisu imali. Sad će moći zadržati svoju i dobiti 20,8 posto od mirovine preminulog. Najmanje će se isplatiti onima čiji je preminuli supružnik imao značajno veću mirovinu od preživjelog bračnog druga, jer bi se moglo dogoditi da će mu obiteljska mirovina od 77 posto biti isplativija od toga da zadrže svoju i uzmu 20,8 posto od preminuloga.

foto: arhiva/ilustracija

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

NOVI PODACI O BDP-U PO STANOVNIKU OTKRILI BOLNU ISTINU

Hrvatska se razvija duplo brže od naše županije. Gdje smo zapeli?

U TEŠKOJ PROMETNOJ NESREĆI OZLIJEĐENE DVIJE OSOBE

FOTO/VIDEO: Mladi vozač kombija izazvao težak frontalni sudar Audija i Škode

DINO, MARIO I GORdan OTKRILI SU NAM DETALJE

VIDEO Na zgradi HEP-a sutra će osvanuti impresivan grafit

DOJAVA O POŽARU U TRGOVAČKOM CENTRU

UPRAVO Panika u Eurospinu

TEŠKA PROMETNA NESREĆA U KLOŠTRU PODRAVSKOM

FOTO/VIDEO: Mladi se vozač (19) Golfom zakucao u drvenu banderu. Prizor je šokantan

Podravski na mjestu događaja

UPRAVO Teška prometna nesreća na Podravskoj magistrali, muškarac prevezen u bolnicu

Search

Upišite pojam koji želite pretraživati