Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
Osnovali udrugu kako bi pokrenuli društveni život u mjestu

Udruga Slobodnjaki organizirala feštu za cijelo mjesto i najavili razne aktivnosti

Udruga Slobodnjaki iz Novog Sela Podravskog nedaleko Ludbrega, osnovana je  ovog ljeta s ciljam da  se probudi društveni život u ovom malom mjestu. Tako je proteklog vikenda održano druženje, s mještanima, gdje se osim zabave i plesa, pričalo i o planovima ove friške udruge.    

– Cilja je  proslaviti početak nečeg novog što je prožeto zajedništvom, slogom, upornosti i trudom. Ideja o osnivanju Udruge javila se zbog želje da se mi, mještani Novog Sela, zbližimo i udružimo kako bi zajednički doprinosili našem selu i okolini u kojoj živimo, zajedno organizirali predstave, sportske aktivnosti i izlete, uređenje i održavanje vanjskih prostora poput igrališta i prostora oko društvenoga doma, pomagali i uveseljavali malim gestama one kojima je to potrebno te stvorili mogućnost za promicanje interesa mladih i sudjelovanje s drugim organizacijama i udrugama. Sve to s krajnjim ciljem rasta i napretka našega sela koji je, kao što smo uočili, moguće ostvariv jedino zajedničkim djelovanjem i složnosti svih mještana- naveo je predsjednik udruge Dalibor Horvat , koji je naveo da se u udruzi trude  od dana osnivanja , aktivnim sudjelovanjem  čuvati materijalna i nematerijalna dobra našega sela i neprestano podizati ugled Udruge.
Ideja o imenu Udruge proizašla je iz činjenice da je u prošlosti grof dao mještanima Novog Sela Podravskog povlasticu Slobodnjaka.

– Govori se da su Novoselčani bili jako vredni i radišni pa ih je grof jako poštival. Također, na upit jednog kmeta, grof je izgradio crkvicu posvećenoj svetoj Elizabeti jer je to bilo ime grofove babice. Osim kaj su bili ‘slobodnjaki’, Novoselčani su bili i ‘voščinari’. Po usmenoj predaji, skoro svaka hiža je mela čmele. U selu je bila jedna velika preša u koju su se devale sače. Sve se to gnječilo i prešalo i dobival se čisti vosak kojega su zvali voščina pa je od tud došel naziv ‘voščinari’- objasnila je članica udruge Mateja Blatarić

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

Otvoreno ljetu u Elimu

Predstave i radionice za aktivno ljeto

Palac gore za željka

Big boss donirao guralice Domu za starije osobe

Zbog toplinskog vala i najavljenih vrlo visokih temperatura

Ovog vikenda besplatno kupanje na bazenima za sve građane


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati