Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
DOMINIRAJU VELIKE TVRTKE

Usporedba gospodarstava: Koprivnica u vrhu po jednom kriteriju, no to možda baš i nije dobro

Ovaj tekst je objavljen u tiskanom izdanju Podravskog lista

U Koprivnici je 2022. godine poslovalo 810 poduzetnika, što je 23 više nego u 2021. Oni su zapošljavali 8913 zaposlenika, što je samo 13 više nego prethodne godine. Podaci Fine govore da je Koprivnica od svih županijskih središta na vrhu popisa po jednom kriteriju, a to je da u Koprivnici poslodavci u prosjeku zapošljavaju najviše zaposlenika po tvrtki.

– Prema prosječnom broju zaposlenih po jednom poduzetniku, na prvom je mjestu s 11,0 zaposlenih na jednog poduzetnika grad Koprivnica, sjedište Koprivničko-križevačke županije, a iza njega slijede gradovi Slavonski Brod (9,7), Varaždin (9,4) i Krapina (9,0). Sva ostala županijska središta u prosjeku imaju manje od 9 zaposlenih po jednom poduzetniku, s time da Zagreb ima prosjek od 7,6 zaposlenih po poduzetniku, dok je najmanji prosjek u županijskim središtima Dubrovniku i Zadru (4,7) te Splitu (4,6) – navode iz Fine.

Ti podaci govore o tome da u Koprivničko-križevačkoj županiji dominiraju veliki poduzetnici i da, s obzirom na veličinu županije, ima relativno malo poduzetnika. To govore i podaci o susjednim središtima županija. Tako jedan Čakovec ima gotovo nevjerojatnih 700 poduzetnika više nego Koprivnica, a Varaždina čak 1500 poduzetnika više. Daleko je veći i broj zaposlenih u tim gradovima, a isto tako, u ta je dva grada mnogo veći rast broja poduzetnika s obzirom na 2021. godinu.

Mnogo se već pisalo o tome zašto je tako, mnogi govore da je Koprivnica u prošlosti imala nekoliko velikih poduzeća koja su pružala sigurno zaposlenje svima koji su htjeli raditi, a da se tim zatro poduzetnički duh. Dok primjerice u Varaždinu i Čakovcu nije bilo takvih situacija. Primjerice, Vindija je prije tridesetak godina za Podravku bila patuljak, dok danas zapošljava više radnika, ako se gleda sama Podravka bez povezanih društava. Naravno, to su samo pretpostavke, ali brojke ipak govore svoje. Što se tiče prihoda svih poduzetnika, tu je Varaždin daleko ispred svih i opet se pokazuje da je jedan od najsnažnijih gospodarskih središta u Hrvatskoj, s čak 2,5 milijarde eura prihoda. Ipak, Koprivnica je daleko bolje gospodarsko razvijena od drugih gradova u okolici kao što su Krapina, Virovitica pa čak i Bjelovar.

FOTO Arhiva

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

JEZIV SLUČAJ NASILJA U OBITELJI

Nezaposleni nasilnik (23) iz okolice Križevaca vukao baku za uši jer mu ne da novac

investicija vrijedna 67 tisuća eura

FOTO Kozarevac dobiva novi kružni tok u središtu naselja

UMIROVLJENI BRANITELJ NAJVEĆI JE PROIZVOĐAČ TREŠANJA U KRIŽEVAČKOM KRAJU

VIDEO Dragutin ima čak tisuću stabala trešanja. Mraz mu je ove godine uništio dvije trećine prinosa

ISPRAVLJENA NELOGLIČNOST ZA PODRAVSKOJ MAGISTRALI

FOTO Stjepan: “Zahvaljujući Podravskom, izmijestili su znakove s nogostupa”

OPĆINA FERDINANDOVAC PROSLAVILA DAN OPĆINE

FOTO/VIDEO Maletić: Više od 30 mladih obitelji zadržali smo u Ferdinandovcu, a otvorili smo i novu odgojnu skupinu u vrtiću

LOŠE PROLJETNE IGRE ZNAČAJNO UTJECALE NA PREMIJE OD TV PRAVA

Slaven u drugom dijelu sezone ostao bez gotovo 200 tisuća eura


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati