Ovaj tekst je objavljen u tiskanom izdanju Podravskog lista
Prge, prgice, trdek, sirel ili turoš autohtona je vrsta sira za Podravinu, Bilogorje i Međimurje, a svako mjesto ima neku svoju recepturu. Iznimka nije ni Vesna Kišiček iz Ferdinandovca, koja već godinama proizvodi slasne domaće sirove, a upravo su prgice njen posebni specijalitet.
– Ima pikantnih, običnih, podimljenih, slanih, s paprikom, sa češnjakom, raznih kombinacija – otkrila je Vesna Kišiček koja se bavi uzgojem krava dok su se i njeni sinovi Tomislav i Lovro također odlučili baviti stočarstvom. Dok stariji sin Tomislav uzgaja ovce, mlađi Lovro uzgaja magarce, a Vesna Kišiček se specijalizirala za proizvodnju sira.
– Svako mjesto ima neku svoju recepturu za prgice. Radim obične podimljene kojima je kao ukras na vrh stavljena slatka paprika. Prgice proizvodim već sigurno deset godina, a sada jedna prgica košta jedan euro. Ovo je stara receptura, ali s nekim mojim štihom. Dok većina češnjak stavlja u sve vrste prgica dok se rade, ja imam neku drukčiju praksu. To ovisi o tome radim li ljute ili one koje nisu ljute – kazala je Vesna Kišiček koja ima 30 krava u mužnji, a skupa s podmlatkom imaju između 60 i 70 komada.
FOTO Nikola Wolf