Ovaj tekst je objavljen u tiskanom izdanju Podravskog lista
Vesna Batak iz Pitomače već se više od dva desetljeća bavi povrtlarstvom. Vesnu se svakog tjedna može pronaći na tržnicama u Đurđevcu i njenoj Pitomači, a iako je sezona zelja prošla, to se popularno povrće i dalje može pronaći kod nje na štandu.
– Nešto zelja je preživjelo, a riječ je o sorti kojoj zima ne smeta. Čak mu ne smeta ni ako se smrzne, a iako je ona glavna navala na zelje prošla, ovo povrće i dalje se traži. Nema bolje nego kada se zelje friško nareže, a odlično je i za kuhanje – kazala je Vesna Batak koja osim povrće osim na tržnicama prodaje i na veliko, a tijekom cijele godine u plastenicima i na zemlji koju obrađuje sa sinovima, nečega stalno mora biti u ponudi.
– Sadimo puno krastavaca i mahuna. Ako hoćemo nešto na veliko, onda se za tu vrstu povrća mora osigurati i veći komad zemlje. Imamo i jagode, cvijeće, treba imati različito da kroz cijelu godinu imamo nešto u ponudi. Trenutačno je možda najsporiji dio godine po pitanju ponude, a polako dolaze mladi luk i salata za tržnice – istaknula je Batak i dodala da njeno obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo povrće uzgaja u četiri plastenika, a razmišljaju o gradnji petoga.
– Planiramo raditi još jedan plastenik od 500 kvadrata, no otkako je došao euro, cijene su strahovito otišle gore. Dobili smo ponudu prema kojoj jedan takav plastenik od 518 kvadratnih metara košta 20 tisuća eura, a to je stvarno jako puno. Prije je to bilo puno jeftinije i prihvatljivije, a sada moramo dobro razmisliti jer je riječ o iznimno ozbiljnoj investiciji. Problem je i što se mora jako dugo čekati da bi se plastenik napravio. Kad bismo sada uplatili, možda bi tek do lipnja ili srpnja bio gotov –zaključila je Vesna Batak.
FOTO Nikola Wolf