Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
TU, MEĐU NAMA - Malenoj Neli život visi na niti, roditelji su očajni i ogorčeni na liječnike

VIDEO “Držala sam je na rukama i plakala zajedno s njom, prstićima me hvatala za lice i tražila pomoć”

Malena Nela Živko, djevojčica iz mjesta Kladare kraj Pitomače u ponedjeljak bi trebala napuniti četiri mjeseca, a život joj visi o niti. Djevojčica koja je rođena potpuno zdrava, nalazi se na odjelu intenzivne KBC-a Rebro u Zagrebu gdje je najbolji stručnjaci u Hrvatskoj na području kardiologije pokušavaju održati na životu. Kalvarija malene Nele i njenih roditelja, majke Anamary i oca Željka počela je prije gotovo dva mjeseca kada su djetetu počinjali oticati kapci iznad očiju.

Majka ističe da problem nitko, od njihove pedijatrice pa preko liječnika u Općoj bolnici Virovitica do Poliklinike Helena u Zagrebu pa do Klinike za dječje bolesti u Klaićevoj u Zagrebu nije shvaćao pretjerano ozbiljno. Sve dok se dijete nije našlo na tankoj niti između života i smrti i na respiratoru na KBC-u Rebro.

-Nela je sada stabilno i mirno je prošla noć. Nalazi su relativno uredni i dobro je prihvatila terapiju, počela je piškiti i nadamo se da će sada ići na bolje – kazala je Anamary Živko čiji smo dom u Kladarama jutros posjetili.

Ona i njen suprug Željko su ogorčeni, ma bijesni, neispavani od brige i straha, a najviše zamjeraju liječnicima što njihovom jedinom djetetu nisu posvetili više pažnje. Da jesu, uvjereni su, puno ranije bi se otkrilo da Nela ima tešku srčanu manu što je utvrđeno tek nakon što je jedva preživjela i nakon što joj je maleno srce umalo prestalo raditi.

Sve je krenulo još krajem kolovoza kada su Nelu odveli pedijatrici u Viroviticu na pregled jer je majka primijetila da joj otiču kapci.

-Pedijatrica je stalno to ignorirala i govorila da joj se dijete čini u redu. Da napreduje, da dobiva na masi, a ja sam joj govorila da gotovo uopće ne jede i da praktički uopće ne piški. Na kraju nas je hitno poslala za bolnicu i tamo su je pregledali liječnici. Uzeli su nalaz urina, vadili krv, rekli da ništa ne vide, a opet su me svi ignorirali i kada sam im pokazivala slike na kojima je očito kako je naotečena, a nikome nije bilo posebno čudno što ne piški cijelu noć – ispričala je Anamary koja je s djetetom u virovitičkoj bolnici provela četiri dana, a kada je puštena kući, ponovno je otišla k pedijatrici jer djetetu očito nije bilo dobro.

-Ponavljala sam joj da ne jede, da je otečena, da teško diše, no ona me ukorila da što toliko vodim dijete po bolnicama da će pokupiti nešto još i odbijala me poslati dalje. Na kraju smo privatno otišli na Polikliniku Helena jer smo strahovali da je riječ o nekim gastroenterološkim problemima. I tamo su nalazi bili dobri, no tek kad se Nela ondje popiškila i mokraća je bila smeđa, tada su nas hitno poslali u Klaićevu – rekla je majka četveromjesečne djevojčice koju je u Klaićevoj čekao novi šok jer joj je i ondje nakon prvog pregleda rečeno da dijete ne izgleda neuhranjeno i da ne vide nikakva naoticanja.

-Smješteni smo na odjel i onda su krenule noćne more. Cijelu noć teško je disala, stenjala, plakala, budila se stalno i nije mogla spavati. Vrištala je kao da me moli za pomoć, primala me prstićima za lice, nisam je nikako mogla smiriti. Počela se tresti kao da ima groznicu iako nije imala temperaturu, no govorili su da nije to ništa. Nikad nije plakala kao te noći, a tek ujutro kada je bila smjena dežurstava, stigla je medicinska sestra i pitala zašto beba tako teško diše. Rekla sam joj da je tako cijelu noć, nakon čega se brzo okrenula i otišla – kazala je Anamary i dodala da se brzo oko Nele tada skupilo dvadesetak liječnika i medicinskih sestara.

-Pregledali su Nelu i rekli da je dijete jako loše. Odveli su je na ultrazvuk gdje su vidjeli da je srce jako otečeno i da ostaje bez kisika. Da jednostavno ne može više disati. Napravili su nalaze, izvadili su joj krv i pokazalo se da nema kisika. Rekli su nam da dijete hitno mora na Rebro i da se molimo da beba preživi put od 15 minuta koliko treba od Klaićeve do Rebra. Stavili su je na respirator jer nije mogla sama disati, a kako je nisu mogli stabilizirati, nisu je se usudili ni voziti do Rebra jer nisu bili sigurni hoće li preživjeti – rekla je majka djevojčice Nele i dodali da je ta agonija trajala sat vremena kada je stigla hitna pomoć s Rebra koja je dijete prevezla ondje.

-Mi smo išli za njima i kada smo stigli, samo su nam rekli da je beba živa. Kada smo razgovarali s liječnikom, rekao nam je da je bila bliže smrti, nego životu i da se mišić koji tjera srce umorio i radi na tek na 20 posto kapaciteta. Najviše se boli što sam od početka liječnicima govorila da nešto nije u redu i da nas shvate ozbiljno. Da su Nelu još u Virovitici poslali na ultrazvuk, možda bi se tada otkrila neka mana na srcu i ne bi došla u situaciju da se mora boriti za život – rekla je očajna majka koja je godinama s mužem pokušavala dobiti dijete. Nakon šest godina upornih pokušaja i umjetne oplodnje veselju u obitelji Živko nije bilo kraja kada su konačno dobili dijete, a sada je njihovoj djevojčici život u velikoj opasnosti.

FOTO / VIDEO Nikola Wolf

Tekst je napisan uz potporu Agencije za elektroničke medije temeljem Javnog natječaja 1/23 za raspodjelu sredstava Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija – profitnih pružatelja elektroničkih publikacija za 2023. godinu

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

FOTO/VIDEO

Franović: Moja oaza vidljiva je iz svemira, temperatura nikad nije iznad 28 stupnjeva!

IZGLASAN PRORAČUN GRADA LUDBREGA

Za oporbu proračun nije razvojan, gradonačelnik Bilić tvrdi da je odlično balansiran

manifestacija najtoplija srcu

Sve je spremno za advent u Križevcima koji počinje već ovaj petak

Neka se djeca još uvijek znaju igrati bez mobitela

FOTO/VIDEO Kreativni klinci iz Prugovca od pijeska izgradili mini farmu

VELIKA DVORANA BILA JE ISPUNJENA

Svečanim koncertom HPD „Kalnik“ obilježio 123 godine djelovanja

za svaku pohvalu

Podravska općina stipendira 64 studenta, mjesečno dobivaju čak 120 eura

Upišite pojam koji želite pretraživati