Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
POLICIJA NAJAVILA POJAČANI NADZOR PROMETA

VIDEO Teški kamion rade štetu, stanovnici nemoćni: “Kuće se tresu, pločice i cijevi pucaju, strah nas je za djecu”

Ovaj tekst je objavljen u tiskanom izdanju Podravskog lista

Lipanjska ulica u Starigradu na prvu djeluje kao prilično mirna i idealna za život. Međutim, tvrde naši sugovornici, realnost je daleko od toga, jer im ogromni kamioni koji prolaze ulicom doslovno zagorčavaju život. Ističu da je problem u silosima sa žitom, koji se nalaze na kraju ulice, pa šleperi od nekoliko desetaka tona prolaze uskom prometnicom koja za njih i teret koji prevoze uopće nije predviđena. Kada znamo da je ulica u kojoj nema pješačke staze puna obiteljskih kuća i djece, koja ulicom hodaju prema školi i autobusnom stajalištu, tada je problem još veći i zato su mještani odlučili reagirati, jer sami, kako su naglasili, ne mogu riješiti ništa.

– Najgore je ujutro. Cijela kuća nam se drma kao da je potres, što možete vidjeti ispred kuće. Cijevi podno ceste su od tereta već nekoliko puta pucale i stalno krpaju pa imamo ulegnuće. Pitanje je vremena kad će sve opet popucati, a problema ima i susjed, kojemu su počele pucati pločice u kupaonici – požalila se Irena Flegarić. Kaže da to nije ništa u usporedbi sa strahom koji svaki dan proživljava zbog djece.

Djeca najveći problem

– Najveći je problem zbog djece koja ovim putem idu u školu. Cesta je uska, nije predviđena za šlepere i mališani su u velikoj opasnosti. Meni dvije cure idu u školu, treća kreće na jesen, dolje na križanju je autobusno stajalište i nije mi svejedno. Kažem im svaki put dok ide šleper neka doslovno uđu nekome u dvor i pomaknu se, nema druge. Nadamo se samo da se neće dogoditi neka tragedija pa da će tek nakon nje netko reagirati. „Klinke“ bezbrižno ne mogu poslati ni do bake i djeda, koji su par kuća dalje, koliko tih kamiona ima. Nama idu doslovno uz ogradu, a svekrvi su potrgali temelje ispred ulaza u dvorište – naglasila je Irena i dodala da je situacija danas puno gora nego prije 14 godina, kada se doselila u Lipanjsku. To nam je potvrdio i Petar Turina, Irenin susjed.

– U početku su to bili mali kamioni, od pet do sedam tona, pa su onda postajali sve veći, da bi danas ovuda vozili šleperi. Diže se tonaža pa su i problemi sve veći. Tu se dva auta ne mogu mimoići pa si zamislite kako je s kamionima. Cesta je preuska, nema ni srednje crte i to vam sve govori. Problem je i to što nema ograničenja tonaže ni brzine, nema bankina, nema trotoara, a puno djece je u ulici i stvarno smo u strahu da netko ne nastrada. Grad i mjesna zajednica to moraju riješiti i vidjeti drže li se ti kamioni dozvola – napomenuo je Turina. Priča nam da su nekada, kada se ta firma na kraju ulice otvorila, kamioni navodno dobili dozvolu za Kanalsku ulicu, koja je paralelna s njihovom, ali ista se nikada nije koristila jer nije asfaltirana, a dio nje nije ni ucrtan na karti.

Neka nađu rješenje

– Jasno je nama da ti kamioni moraju raditi, ali neka im se pronađe zaobilazni put ili neka nešto izmisle. Možda je rješenje da dolje, uz glavnu cestu, naprave pretovarnu stanicu ili skladište, kako veliki kamioni ne bi morali ići gore u ulicu. Da stvar bude zanimljivija, davno je na ulasku u ulicu bio znak zabrane za vozila teža od pet tona, ali to su maknuli kako se firma otvorila – kazao je naš sugovornik. Mještani dodaju kako su o svemu obavijestili i Grad, ali da se nikada ništa nije promijenilo.

– U Gradu su nam samo rekli da ako nema znaka, da je brzina ograničena na 50 i to je logično. Ali nije logično da na cestici koja je projektirana za obične aute danas voze kamioni s dvije pune prikolice – zaključili su u nadi da će se ovaj problem nekada riješiti.

U POLICIJI UPOZNATI S PROBLEMIMA STANOVNIKA

Pojačano ćemo nadzirati promet i teretna vozila

U PP Koprivnica odgovorili su nam da unatrag tri godine nisu zabilježili prometnu nesreću u Lipanjskoj ulici i potvrdili da u istoj nema prometnih znakova ograničenja brzine kretanja vozila, koja je u naseljenom mjestu ograničena na 50 km/h.

– Također, nema ni postavljenih prometnih znakova zabrane prometa za teretna vozila, a inicijativu za eventualne zahvate u cestovnoj infrastrukturi potrebno je uputiti nadležnoj instituciji – poručili su i dodali da su upoznati s problemima stanovnika Lipanjske.

– Shodno prosudbi i mogućnostima, u narednom periodu pojačano ćemo vršiti nadzor prometa u navedenoj ulici, a posebice ćemo postupanje usmjeriti na nadzor brzine kretanja vozila, poštivanje obveza prema pješacima i nadzor teretnih motornih vozila s ciljem prevencije događanja prometnih nesreća – odgovorili su iz PP.

FOTO/VIDEO Nikola Wolf

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

Ljeto na zrinskom je počelo

VIDEO Prepun centar Koprivnice pjeva s Tonyjem u glas

jaka provjera pred put u austriju

FOTO Jelić Balta se raspucao protiv BiH viceprvaka, Zrinjski, ipak, ostao neporažen

MATURALNA VEČER

FOTO/VIDEO Maturanti zablistali u svečanim modnim izdanjima


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati