Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
ONA JE JEDNA OD 2399 HRVATA ROĐENIH NA RIJEDAK DATUM

Dunja je šesnaestogodišnjakinja koja danas slavi svoj četvrti rođendan

Svi koji su rođeni na datum 29. veljače s posebnim su veseljem dočekali današnji dan jer im se prilika da ispušu svijećice na torti za svoj pravi rođendan pruža svake četvrte, prijestupne godine.

Vjerojatno svi znaju zašto prijestupna godina uopće postoji, no podsjetit ćemo se. Zemlji treba 365,25 dana da obiđe Sunce i kad ne bismo svake četiri godine dodavali taj jedan dan, s vremenom se kalendarska godina više ne bi poklapala sa Zemljinom rotacijom. To znači da bi se datumi počeli pomicati unatrag i nakon određenog vremena došlo bi do pomaka godišnjih doba. Zato je odlučeno da se tomu jedinomu mjesecu ženskog roda, a ujedno i najkraćemu u godini, svake četiri godine doda 29. dan.

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku u Republici Hrvatskoj koji se temelji na Popisu stanovništva iz 2021. na dan 29. veljače rođendan slavi ukupno 2 399 osoba.

Jedna od njih je i naša sugrađanka, šesnaestogodišnja Koprivničanka Dunja Senjan koju smo jutros, prije nego je sjela u školsku klupu, iznenadili pozivom i čestitkom s RKC-a.

– Napokon je prijestupna! Inače slavim rođendan 28. veljače, a ove godine bit će posebna proslava. Moji prijatelji isto su baš sretni zbog mog pravog rođendana – rekla nam je Dunja, uzbuđena i zbor rođendana i zbog našeg poziva. Otkrila nam je da joj ovaj datum zapravo nekad i dobro dođe, pa se zna izvlačiti da ima četverostruko manje godina nego što stvarno ima.

– Volim se izvlačiti na to da sam premlada za neke stvari. Primjerice, kad pišemo testove i kad nam govore da bi trebali nešto znati jer imamo 16 godina, često se znam našaliti da ja imam samo četiri godine – ispričala nam je slavljenica.

Današnji dan prije 16 godina Dunjinoj mami Željki nije bio poseban samo zbog svoje rijetke pojave na kalendaru. Dan “viška” iščekivali su dugo i s nestrpljenjem:

– Kako dugo nisam mogla ostati trudna, doktori su moju trudnoću pomno pratili. Rekli su mi da bih mogla roditi 29. veljače, ali sam mislila da su šanse nikakve, da će prije Dunja imati 11 prstiju. Dva tjedna prije termina sam završila u bolnici i tog 29. veljače sam rodila. Još dvije majke rodile su taj dan, Korinu i Svena, koji danas slave rođendan kao i moja Dunja. Doktori su me pitali želimo li da zapišu da je Dunja rođena 1. ožujka, ali meni je bilo fora da od početka bude prijestupnica – ispričala nam je Željka koja se upravo zbog datuma kad je rodila voli šaliti na svoj račun.

– Ja sam jedna mlada mama čije dijete slavi tek četvrti rođendan. Fora nam je to. Dunji je kad je bila manja jedno vrijeme to smetalo i bila je žalosna što ona nema taj neki pravi rođendan, ali sad je već fora. Svaki, nazovimo ga tako, pravi rođendan slavimo malo drugačije, posebnije – objašnjava.

Kako će proslaviti ovaj rođendan, mama Željka nije nam htjela otkriti jer je to ipak još jedno iznenađenje za slavljenicu. Želimo im dobar provod!!!!

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

NESRETNI DOGAĐAJ U GLOGOVCU

Tragedija u Podravini: Žena pala s bicikla i preminula

Podravski na mjestu događaja

UPRAVO Štagalj i štala izgorjeli do temelja. Očevid u tijeku

VREMENSKA PROGNOZA

DHMZ izdao posebno upozorenje: “Nakon ljeta u proljeću, sutra stiže pravi obrat…”

totalna dominacija

“Kanta” se vraća kući! Podravka mjesec dana prije kraja sezone potvrdila naslov prvakinja

dječji doplatak

HZMO upravo objavio dobru vijest za više od 80 tisuća građana

završio radni posjet predsjednika Milanovića Podravini

“Plaće u Podravki su visoke i zbog Belupa koji je imao veliki rast prihoda u Rusiji”


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati