Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
KORISNE INFORMACIJE

Evo kako najlakše i najbrže prepoznati krivotvoreni med: Dovoljna je samo žličica ili salveta

Na tržištu se često pojavljuje nečisti med koji se krivotvori. Stoga, pri kupnji treba obratiti pažnju na etiketu i deklaraciju. Krivotvoreni je med moguće prepoznati na nekoliko načina.

Najjednostavniji je da se žličica meda stavi u čašu hladne vode i ukoliko se med rastopi, to je loš znak, jer će pravi med potonuti na dno i ostati na hrpi. Provjera se može napraviti i pomoću voštane svijeće s pamučnim fitiljem. Potrebno je staviti malo meda u staklenu posudu i u njega umočiti pamučni fitilj svijeće i zapaliti ga. Ako gori, med je čist, a ako ne gori ili gori vrlo slabo uz pucketanje, nije čist. Nadalje, moguće je i staviti par kapi meda na upijajući papir, poput salvete. Ako papir upija med, nije čist, a ukoliko ostaje na površini, je.

Podravski pčelari opet na mukama: “Klima čini svoje, upitno je hoćemo li više imati bagremov med”

Postoji i provjera čistim alkoholom na način da se dvije žlice meda i šest žlica čistog alkohola stave u teglu koju treba ugrijati na vrućoj vodi i promućkati nekoliko puta. Ako je pravi med, on će se spojiti s alkoholom, a ako nije, na dnu će se stvoriti bijeli talog. Nadalje, med namazan na kruh će ga otvrdnuti za nekoliko minuta, a “lažni” navlažiti.

Iskusni pčelar Mile Smrzlić ne sjeća se da su repica i bagrem ikad procvali gotovo istovremeno

Kristalizacija kod “lažnog” meda će biti glatka kao sirup, bez obzira koliko dugo stajao. Ukoliko dvije ili tri žličice meda stavimo u mikrovalnu pećnicu i zagrijemo, pravi će se med karamelizirati i neće imati pjene, dok će kod lažnog biti dosta mjehurića i neće se karamelizirazi, savjeti su Dušana Savkovića iz njegove poznate enciklopedije.

Vlado je od pčelinjeg voska napravio repliku zvonika

FOTO ilustracija

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

POMOGLI PROVEDBU TERAPIJSKOG JAHANJA

Ćiro betoni donirali pijesak Udruzi Osmijeh

BUDITE OPREZNI

Preporuka posjetiteljima Gradskog groblja uslijed ekstremnih vrućina

razlozi povezani s proizvodnjom

Velika farmaceutska tvrtka prijavila nestašicu poznatog lijeka za visoki krvni tlak


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati