Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
PODRAVSKI EKSKLUZIVNO DOBIO UVID U IDEJNI PROJEKT NOVOG STADIONA

FOTO: Sky box sjedala, četiri natkrivene tribine, apartmani i nove prostorije Škole nogometa

Prije nešto više od mjesec dana pisali smo da bi Koprivnica kroz nekoliko godina mogla dobiti pravu malu nogometnu bombonijeru, za koju se nacrti rade, a planovi kuju. Doznali smo tada da su kontakti između HNS-a i predstavnika koprivničkog prvoligaša već uspostavljeni i određene smjernice bačene na stol, a da bi stadion trebao biti nadograđen s tri nove natkrivene tribine, sjeverom, istokom i jugom. U konačnici bi se rekonstruirao i zapad, a sve tribine bile bi spojene, što je u Hrvatskoj danas rijetkost.

Da se uistinu nešto radi po tom pitanju potvrđuje nam i idejni projekt koprivničke projektantske tvrtke Forma Biro, koji je Podravski list ekskluzivno dobio na uvid. Na prvu možemo reći, obistini li se sve ono što se nalazi u nacrtima, Koprivnica će dobiti atraktivno zdanje kojem bi pozavidjeli mnogi. Naime, na istom mjestu na kojem se nalazi trenutno prilično derutno i za jednog prvoligaša skromno zdanje izgradila bi se prava ljepotica s točno 8125 sjedećih mjesta, a na kojoj bi tribine bile neposredno uz travnjak, što stvara poseban gušt gledateljima, ali i igračima.

Prema planu, gradilo bi se u tri faze, s time da se prva odnosi na izgradnju sjevera, istoka i juga. Te tri tribine bile bi povezane krovnom konstrukcijom. Druga i treća faza odnosi se na postojeću zapadnu tribinu, koja bi izgledala sasvim drugačije. Prvo bi se išlo u gradnju nosive konstrukcije nove zgrade ispred zapadne tribine, koja nosi novo natkrivanje cijele zapadne tribine te uređenje trećeg kata. Tamo bi se nalazili prostori za novinare, VIP salon i Skybox. Drugim riječima, postojeći zapad proširio bi se za dodatnih šest metara prema parkiralištu, odnosno prometnici koja prolazi kroz Miškininu ulicu. Treća faza odnosi se na uređenje ostalih etaža prednje zgrade, a pritom se misli na prizemlje s poslovnim prostorima, na prvi kat s otvorenim prostorom za navijače i apartmanima, a apartmani bi bili i na drugom katu. U tim apartmanima bili bi, primjerice, smješteni igrači, a poslovni prostori mogli bi imati širu namjenu pa i ugostiteljsku.

Što se tiče ostalih detalja, stadion bi se proširio za 4991 sjedeće mjesto. Novi kapacitet bio bi 8125, trenutni je 3134. Pritom bi 2960 sjedalica otpalo na sjever i jug. Svaka tribina imala bi 12 redova, odnosno 1480 sjedala, a podno sjeverne nalazile bi se i prostorije za potrebe Škole nogometa. Također, 12 redova bilo bi na istoku, na koji bi stalo 2482 gledatelja. Dakle, taj dio gradio bi se u prvoj fazi.

Zapad bi, napisali smo, pretrpio najviše promjena, a i kapacitet bi bio smanjen na 2255 gledatelja. Za „obične navijače“ bio bi namijenjen donji dio tribine (10 redova) te pet redova gornjeg dijela tribine. Međutim, taj gornji dio pretrpio bi velike preinake. U planu je, naime, 428 VIP mjesta, s time da se 275 odnosi na VIP goste, 72 na novinare, koji sada rade u prilično lošim uvjetima, a 81 mjesto za Skybox. To je nešto što imaju svi moderni stadioni.

E sad, što se tiče financija, tu bi moglo biti malih problema jer sve ono što se nalazi u idejnom projektu koštalo bi između 14 i 15 milijuna eura. Primjerice, sama renovacija i nadogradnja zapada stajala bi koliko i izgradnja triju ostalih tribina. Drugim riječima, za prvu fazu predviđeno je malo više od sedam milijuna eura, a isto toliko za drugu i treću fazu. Ta cifra podosta izlazi iz onih gabarita koji su nam rečeni prije mjesec dana, a koji idu do maksimalno devet milijuna eura. Ipak, planovi su jedno, a realnost drugo i kažu nam upućeniji da ta cijena novog stadiona može biti i znatno manja nego što stoji u idejnom projektu, odnosno da bi se sve moglo „ugurati“ u nekih 10-ak milijuna eura, što bi onda vjerojatno donijelo i do nekih preinaka.

Ipak, do tih detalja još smo daleko, jer jasno je da Koprivnica i Slaven ne namjeravaju sami sudjelovati u ovom projektu. Traži se pomoć HNS-a, odnosno Države, i to prilična. Barem 50 posto ukupnog iznosa trebalo bi stići izvana. Jasno, opcija je i sponzor čije bi se ime onda vjerojatno našlo i u imenu stadiona, kao što je to često slučaj. U svakom slučaju, konsenzus Grada i Slaven Belupa postoji, sad postoji i idejno rješenje s kojim će se upoznati i čelnici HNS-a, no još ranije je rečeno kako se građevinska neće vaditi sve dok ne se dobiju garancije HNS-a u smislu sufinanciranja projekta. Čim se to dobije i stavi potpis crno na bijelo, u Gradu i klubu spremni su zasukati rukave i baciti se na posao.

FOTO: Idejni projetk Forma Biro

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

NOVI PODACI O BDP-U PO STANOVNIKU OTKRILI BOLNU ISTINU

Hrvatska se razvija duplo brže od naše županije. Gdje smo zapeli?

U TEŠKOJ PROMETNOJ NESREĆI OZLIJEĐENE DVIJE OSOBE

FOTO/VIDEO: Mladi vozač kombija izazvao težak frontalni sudar Audija i Škode

DINO, MARIO I GORdan OTKRILI SU NAM DETALJE

VIDEO Na zgradi HEP-a sutra će osvanuti impresivan grafit

DOJAVA O POŽARU U TRGOVAČKOM CENTRU

UPRAVO Panika u Eurospinu

TEŠKA PROMETNA NESREĆA U KLOŠTRU PODRAVSKOM

FOTO/VIDEO: Mladi se vozač (19) Golfom zakucao u drvenu banderu. Prizor je šokantan

Podravski na mjestu događaja

UPRAVO Teška prometna nesreća na Podravskoj magistrali, muškarac prevezen u bolnicu

Search

Upišite pojam koji želite pretraživati