Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
DELIKATESA U NAŠEM KRAJU

FOTO/VIDEO U podravskim šumama raste jedna od najukusnijih, ali i najskupljih gljiva na svijetu

U podravskim šumama trenutno raste jedna od najukusnijih, ali čini se i jedna najskupljih gljiva na svijetu. Prava su delikatesa i mogu se pronaći na jelovnicima najekskluzivnijih svjetskih restorana. Riječ je o smrčcima koji imaju relativno kratku sezonu i svježi se mogu ubrati samo od travnja do kraja svibnja ili početka lipnja. Rastu na travnjacima, uz vlažna područja, rijeke, u svijetlim šumama i na šumskim čistinama, piše Plantea.

Karakteristika ove gljive je njezin izgled. Plodište pravog smrčka se sastoji od šupljeg klobuka i šupljeg stručka. Klobuk je rebrast, s dubokim i nepravilnim ulegnućima, nalik pčelinjem saću. Vrh može biti okruglast, ovalan ili stožast, okerastožut, siv, smeđ, ponekad tamnosmeđ i uvijek je šupalj dok je stručak prema dnu širi, svjetliji od klobuka, bjelkast, blijed ili blijedožućkast, šupalj i vrlo elastičan. Meso pravog smrčka je elastično, voštano bjelkasto, ugodnog je mirisa i okusa, piše gospodarski list. Među najomiljenije ubraja se šiljasti smrčak, koji svoj naziv duguje šiljastom obliku svojeg klobuka, te uobičajeni jestivi smrčak. Dodajmo i da što je smrčak tamniji, to je aromatičnijeg okusa. 

Ako sami skupljate smrčke, morali biste pripaziti na to da ga tijekom ubiranja ne zamijenite s vrlo otrovnom proljetnom moždanicom.

Smrčak se uvijek mora zagrijati te se nipošto ne bi smio jesti sirov jer je u tomu stanju otrovan. Tek se zagrijavanjem, odnosno duljim sušenjem otrov može učiniti bezopasnim, piše Kaufland. Odličan su antioksidans, bogat vitaminima i mineralima. Može se pripremati na različite načine, ali najjednostavnije ga je izdinstati s lukom na maslacu ili ulju te uz malo začina po želji, piše Agroklub.

Sudeći prema cijenama, koje su postavljene na raznim online oglasnicima, svježi kilogram ovih gljiva trenutno iznosi oko 80 eura. A prema riječima jednog determinatora, cijena je u Rijeci ove godine postizala vrtoglavih 130 eura!? Čisto radi usporedbe, kilogram popularnih šampinjona u trgovinama košta otprilike četiri eura.

Međutim, kako je prošle godine pisala Slobodna Dalmacija, otkupna im je cijena 2022. godine u Lici iznosila 150 kuna, dakle nekakvih 20 eura, ali preprodavači su ih tada, kažu upućeni, po Zagrebu prodavali po cijeni od nekakvih 500 kuna po kilogramu.

FOTO/VIDEO Nikola Wolf

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

obavijest potrošačima

U prehrambenom proizvodu iz Albanije otkrivena prisutnost jako toksične kemikalije

sjednica gradskog vijeća

Grad podigao subvencije za vrtiće izvan grada, oporba ih kritizirala zbog nerješavanja problema s kapacitetima

SAVLADANA ZADNJA PREPREKA ZA IZGRADNJU GEOTERMALNE ELEKTRANE

Za izgradnju je potrebno 100 milijuna eura, tražit će strateškog partnera

DOBRA VIJEST ZA STANOVNIKE PODOLICA ALI I SVE OSTALE U PROMETU

FOTO Tri tjedna prije roka otvorena Zagrebačka, prometuje se u oba smjera

SAMO DA NAS VRIJEME POSLUŽI

Podravka sprema 4500 porcija graha, dijelit će se u parku, a znamo i satnice koncerata

PROMETNA NESREĆA NA PODRAVSKOJ MAGISTRALI

Sudarila se dva teretna vozila na Podravskoj magistrali. Jedna osoba ozlijeđena


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati