Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
POTPORE

Ministarstvo poljoprivrede objavilo važnu informaciju za voćare i ratare

Nakon što je Vlada Republike Hrvatske 20. ožujka donijela Program državne potpore za proizvođače u sektorima voćarstva i ratarstva te je stupio na snagu Pravilnik o provedbi Programa državne potpore za proizvođače u sektorima voćarstva i ratarstva, započelo je podnošenje zahtjeva za potporu.

Za provedbu ovoga Programa u Državnom proračunu osigurana su sredstva u iznosu od 20.355.000 eura.

– Cilj mjere Programa koja se odnosi na potporu proizvođačima u sektoru voćarstva je sprječavanje pada proizvodnih površina, napuštanja proizvodnje od strane proizvođača s malim, ali pretežitim proizvodnim površinama na kojima se uzgajaju voćne vrste (jabuke, kruške, breskve, nektarine, marelice, trešnje, višnje, šljive, jagode, mandarine i klementine, kupine i maline) i održavanje postojeće razine ukupne proizvodnje svježeg voća. Cilj mjere Programa koja se odnosi na potporu proizvođačima u sektoru ratarstva pružanje financijske potpore proizvođačima koji se bave proizvodnjom pšenice i/ili ječma i/ili zobi i/ili tritikale i/ili pira i/ili raži i/ili uljane repice kako bi se ublažili ekonomski gubitci koji utječu na održivost proizvodnje ratarskih kultura u Republici Hrvatskoj. Također, potporom proizvođačima u sektoru ratarstva nastoji se nadoknaditi i dio porasta troškova proizvodnje, osigurati likvidnost poljoprivrednih gospodarstava, čime se posljedično nastoji zadržati postojeća razina zaposlenosti i spriječiti poremećaji u opskrbi, kako prerađivačkog sektora, tako i krajnjih potrošača – pojasnili su iz Ministarstva.

U okviru ovoga Programa provode se dvije Mjere:

Mjera 1. Potpora proizvođačima u sektoru voćarstva

Mjera 2. Potpora za kompenzaciju rasta troškova proizvodnje u sektoru ratarstva.

Za provedbu Mjere 1. osigurano je 5.355.000,00 eura, a za Mjeru 2. 15.000.000,00 eura.

Zahtjev za potporu popunjava se putem AGRONET zaštićene mrežne aplikacije Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju izravno ili u podružnicama Agencije za:

Mjeru 1. u roku 30 dana od dana stupanja na snagu ovoga Pravilnika (od 30. ožujka 2024. godine do 28. travnja 2024. godine)

Mjeru 2. u roku 20 dana od dana stupanja na snagu ovoga Pravilnika (od 30. ožujka 2024. godine do 18. travnja 2024. godine).

Svu potrebnu dokumentaciju, kao i upute za njihovo popunjavanje, Agencija za plaćanja će objaviti na svojim službenim mrežnim stranicama (www.apprrr.hr)

FOTO ilustracija

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

NESRETNI DOGAĐAJ U GLOGOVCU

Tragedija u Podravini: Žena pala s bicikla i preminula

Podravski na mjestu događaja

UPRAVO Štagalj i štala izgorjeli do temelja. Očevid u tijeku

VREMENSKA PROGNOZA

DHMZ izdao posebno upozorenje: “Nakon ljeta u proljeću, sutra stiže pravi obrat…”

totalna dominacija

“Kanta” se vraća kući! Podravka mjesec dana prije kraja sezone potvrdila naslov prvakinja

dječji doplatak

HZMO upravo objavio dobru vijest za više od 80 tisuća građana

završio radni posjet predsjednika Milanovića Podravini

“Plaće u Podravki su visoke i zbog Belupa koji je imao veliki rast prihoda u Rusiji”


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati