misli na zdravlje

Najljekovitiji začin kojeg nitko ne koristi: Djeluje antibakterijski, pomaže kod dijabetesa, visokog krvnog tlaka i mnogih drugih bolesti

Komorač je otporna, začinska i samonikla biljka prisutna pretežito na moru, ali može se naći i u kopnenom dijelu Hrvatske. Izrazito je ljekovit začin koji mnogi niti ne koriste, a najpoznatiji je slatki ili firentinski komorač. Komorač se koristi kao začin za meso, pretežito perad, svinjetinu i junetinu. Svježi se listovi dodaju jelima od kiselog kupusa i salatama, a dodaje se i jelima od ribe i drugih plodova mora.

HZMO upravo objavio kome će sve uskoro na račun sjesti 150 eura

Slatki komorač ima puno sitnih žutnih mirisnih cvjetova i jako aromu. Ako se sadi iz sjemena, ono se sija u proljeće, a na temperaturi između 15 i 20 stupnjeva klija. Najbolje uspijeva na plodnom, odjeditom i livadastom tlu, a u rupu gdje se presađuje potrebno je dodati sloj šljunka. Međutim, nikako ga nemojte uzgajati u blizini kopra ili korijandra jer oprašivanje smanjuje količinu sjemena. Iako je višegodišnja biljka, bilo bi ga dobro zamijeniti svake tri godine, a ljeti ga morate čuvati od jakog sunca, zalijevati i prihranjivati.

Najzdravija namirnica koju nitko ne jede: Snižava kolesterol, pomaže kod mršavljenja…

Ova ljekovita biljka pomaže kod bolesti dišnih puteva, prehlade, kašlja, promuklosti, bronhitisa, upale ždrijela grčeva, vjetrova, loše probave i gripe. Osim toga, pomaže kod bubrežnog kamenca i pijeska u mokraći, pojasnio je Dušan Savković u svojoj enciklopediji. Eterično ulje komorača i njegove prirodne komponente poput anetola pokazuju antifungalno, insekticidno i antibakterijsko djelovanje. Pored toga, dokazano je da uspješno prevenira i liječi dijabetes te hipertenziju. Pripravci od komorača mogu ublažiti reumatske bolesti, simptome prehlade i gripe, kao i smanjiti razinu kolesterola u krvi. Zbog visokog sadržaja vitamina C koristi se za jačanje imuniteta, piše gospodarski.hr

Sok od ovog povrća snižava kolesterol, čisti krv i djeluje antikancerogeno, a jedna skupina ljudi bi ga svakako trebala piti

Međutim, budite na oprezu jer veće količine mogu izazvati grčeve i djelovati na živce. Ne smije se konzumirati za vrijeme menopauze, a ne smiju ga koristiti niti žene koje boluju od raka maternice ili dojke, te za vrijeme hormonalne terapije.

Ova biljka raste u svakom dvorištu i lijek je za mnoge bolesti: Djeluje antibakterijski, protuupalno i antikancerogeno

FOTO ilustracija

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

MISLI NA ZDRAVLJE

Ovo je meso najbolje za snižavanje kolesterola

JESTE LI ZNALI?

Ovo je najzdraviji sir na svijetu

ŽIVI SA ČETIRI SRČANA STENTA I KUKOM KOJI NE MOŽE OPERIRATI

Slavko: “Šanse da me nakon operacije više ne probude su 90 posto”