Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
Nasljednici traže novog vlasnika, azil im je preskup

FOTO/VIDEO: Nakon smrti vlasnice, kujica je ostala sama i traži novi dom

Neobičan slučaj dogodio se u Koprivnici nakon smrti jedne starije gospođe, a tiče se njezinog ljubimca. Mala kujica mješanka smrću svoje vlasnice izgubila je jedinu osobu koja se željela brinuti o njoj. Nasljednici nekretnine nemaju uvjeta za brigu o psu, a tu dolazi do pitanja vezanog uz zbrinjavanje takvih životinja. Ova plaha životinja trenutačno se nalazi u dvorištu kuće njezine pokojne vlasnice, svezana je lancem i čeka rješenje svoje sudbine. Novi vlasnici kuće zvali su i azil koji djeluje ne području grada, ali cifra za zbrinjavanje psa koja im je tamo spomenuta ih je zabezeknula.

– Za zbrinjavanje psa traže 500 eura, za što smatramo da je previše. Kontaktirali smo i grad, ali do rješenja nismo došli – kazala je jedna od nasljednica nekretnine.

Kako smo saznali, životinje prema postojećim zakonima nemaju pravnu osobnost, nego se smatraju stvarima, tako da su dio imovine preminulog. U teoriji ne bi trebala postojati mogućnost da se nasljednici odreknu dijela imovine, ali također ne postoji zakonska mogućnost prinude nasljednika da se brinu o životinja. Tako se često događa da životinja postane briga lokalne zajednice, a o tom smo problemu već pisali. Naime, gradovi troše ogroman novac za zabrinjavanje životinja, posebice napuštenih pasa. Samo naša dva grada, Koprivnica i Križevci, su u 2023. godini potrošila 320.000 eura na zbrinjavanje napuštenih životinja u azilima i za druge troškove vezane uz to.

Kad bi usporedili pse i studente, ispada da grad Koprivnica za stipendije redovnih studenta po studentu na godinu potroši 960 eura, a na jednog psa u azilu 1500 eura. Situacija u gradu Križevcima još je gora, jer većina od spomenutog iznosa upravo spada na troškove grada podno Kalnika, koji je teritorijalno mnogo veći od Koprivnice. No, kako bilo da bilo, umiljata kujica iz Starigrada sad traži novog vlasnika. Kujica je stara dvije ili tri godine, a sadašnji vlasnici spremni su dati i određen novčani doprinos novom vlasniku, kako bi se barem u početku smanjili troškovi prehrane. Svi zainteresirani mogu se javiti na broj telefona 098/ 172 4054.

FOTO Nikola Wolf

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

cesta uz ulicu stiska noćna je mora za vozače

“Već pola godine umjesto po asfaltu, mi se vozimo po šodru i uništavamo svoje aute”

kloštar podravski kreće u realizaciju vrijedne investicije

Pavlović: Gradit će se dom za starije i nemoćne za 120 korisnika

u 40 godina promijenio samo gume

FOTO Milan svoj pony vozi 40 godina: “Ne bih ga mijenjao nizašto, a za novi niti nemam novac”

Europski tjedan upoznavanja groblja u Koprivnici

Prošećite grobljem i upoznajte povijest našeg grada

ZAVRŠIO JE U BOLNICI

Vozač “pod parom” vrludao cestom i zabio se u parkirani traktor

apsolutni rekorder

Biciklist u Koprivnici napuhao 4,90 promila


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati