Smokva je izrazito ukusno mediteransko voće koje sadrži dosta kalija, vitamin B6, magnezij, kalcij, željezo, malo masnoća, puno vlakana i jako puno vode što ju čini i jednom od najzdravijih voćki. Suhe sadrže puno grožđanog šećera i ne sadrže vitamine. Pektin i topivo vlakno sadrže i svježe i suhe smokve te su stoga odlične za snižavanje kolesterola. Pomažu boljem snu, dobro djeluju na cirkulaciju, protiv stresa, izlučivanje vode, protiv zatvora, zubobolje, oteklina i tumora. Pečene i kuhane u mlijeku stavljaju se na čireve radi smekšanja.
Visoki krvni tlak može dovesti do bolesti srca i moždanog udar, a jedan od čimbenika koji dovodi do visokog krvnog tlaka je neuravnotežena razina kalija uzrokovana unosom previše natrija, a premalo kalija putem prehrane, javlja Index.hr, Obzirom da su smokve vrlo zdrava namirnica bogata kalijem , pomažu i ispravljanju te neravnoteže, a vlakna u smokvama pomažu kod uklanjanja viška natrija iz ogranizma.
Smokve s bijelim slojem, u kojemu se nalaze gljivice uzrokuju glavobolju i bol u želucu pa ih treba prije jela dobro oprati u vrućoj vodi, isprati, posušiti pa tek onda jesti. Taj bijeli sloj nije kristalizirani šećer ni brašno, kako se obično kaže u trgovini.
FOTO: ilustracija