Kopar je jednogodišnja začinska biljka koja se može dodati gotovo svakom jelu. Sjeme kopra dodaje se juhama, mesu za roštilj, marinadama i pečenoj ribi. Obavezno se dodaje octu kod kiseljenja krastavaca, a svježi se listovi koriste u jelima radi ukrašavanja i arome, no jeste li znali da je ovaj začin pravi melem za zdravlje?
Naime, kopar sadrži masno ulje, pektin, eterična ulja i tako dalje. Koristi se za smirivanje želuca, štucanje, nesanicu i to čaj ili voda od kopra, a eterično ulje ima antibakterijska svojstva. Sjemenke kopra dobra su zamjena za sol i osvježavaju dah, a zgnječene i dodane u kupku jačaju nokte. Ova se začinska biljka koristi čak i za proizvodnju kozmetičkih preparata, objašnjava Dušan Savković u svojoj Enciklopediji ljekovitog, korisnog i medonosnog bilja.
Eterčino ulje kopra u većim količinama je otrovno i ne koristi se za vrije trudnoće i dojenja. Također, ne preporuča se osobama koje ne smiju uzimati veće količine soli.
Dodajmo da se kopar koristi i protiv truleži, nametnika i kukaca u vrtu.
FOTO: ilustracija