Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Produženi boravak u Koprivnici: Radići čekaju Ministarstvo, a Nemčići prirodni “odljev”

Nakon uvođenja jednosmjenske nastave u dvije koprivničke osnovne škole, u OŠ Đuro Ester te OŠ Podolice, u navedenim ustanovama s početkom novog polugodišta krenuo je i produženi boravak. Usluge produženog boravka koristi ukupno 60-ero djece nižih razreda.

– U školi Đuro Ester uslugu koristi 28-ero djece, a u školi Podolice 32-oje. Djeca su raspoređena u dvije grupe, polaznici prvih i trećih te drugih i četvrtih razreda – doznajemo u Gradu Koprivnici.

Učiteljice će s djecom raditi na pisanju zadaća, obrađivanju redovitog gradiva, a aktivno vrijeme provodit će kroz igru i razne sportske aktivnosti. Mjesečni trošak produženog boravka roditelji će snositi u iznosu od 40 eura mjesečno uz dodatna dva eura za obrok po danu, dok je Grad Koprivnica u proračunu za 2023. godinu za tu namjenu  osigurao 61 tisuću eura. Ovom uslugom Križevcima i Đurđevcu pridružilo se i sjedište Koprivničko-križevačke županije.

– Jako smo zadovoljni, dosad smo plaćali produženi boravak u privatnom aranžmanu koji je više nego triput skuplji. Bilo nam je i tamo ok, no sin je morao pješice od škole do boravka, a sad ostaje na jednom mjestu – kazala nam je majka jednog od Esterovih drugašića.

Jedine dvije škole u kojima još uvijek nema produženog boravka su one u kojima nema jednosmjenske nastave, škola Braća Radić te A. N. Gostovinski. Kako smo već pisali, uvođenje jednosmjenske nastave u Radiću ovisi o projektu dogradnje škole. Škola praktički ima osigurana sredstva iz Nacionalnog plana otpornosti, a javni natječaj trebao je biti objavljen još protekle godine. U Ministarstvu su najavili najesen objavu tendera, međutim, kako doznajemo, još uvijek nije raspisan, a ne zna se ni kada bi do toga moglo doći. U Radiću, inače jednoj od učenicima najbrojnijih hrvatskih osnovnih škola, nestrpljivo očekuju pokretanje ovog ključnog projekta za daljnje planove.

– Ne znamo, mi čekamo. Još uvijek nema informacija – potvrdio nam je ravnatelj OŠ Braća Radić Krešo Grgac koji ističe da je to osnovni uvjet za jednosmjensku nastavu i uvođenje produženog boravka. Što se tiče A. N. Gostovinski, oni su otvaranjem Podolica izgubili dio učenika, a očekuju kako će prirodnim „odljevom“ kroz nekoliko godina, pogotovo upisom u prve razrede – dobiti potrebne kapacitete za uvođenje jednosmjenske nastave. Tek tada bi mogli planirati i uvođenje produženog boravka.

FOTO Grad Koprivnica

Facebook
Twitter
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI