Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA ODRADILA DRUGO ZASJEDANJE

Ravnatelji zdravstvenih ustanova predstavili poslovanja, podržani bez puno pitanja

Članovi županijske Skupštine današnju su sjednicu počeli amenovanjem povratka starog/novog kolege u svoje redove. Svoj mandat iz mirovanja je aktivirao i u skupštinu se vratio Ivan Sabolić iz redova SDP-a.

Druga sjednica županijske Skupštine Koprivničko-križevačke županije u tekućoj godini imala je 27. točaka među kojima na samom uvodu izvršenje proračuna za prošlu godinu i raspodjelu viška koji iznosi 9,5 milijuna eura. Pod tom se točkom povela malo šira rasprava, a predstavnici klubova Nezavisnih te SDP-a i HSLS-a, točke nisu podržali. Prvi iz razloga jer nije objašnjeno koji će se to kapitalni projekti iz viška sredstava financirati, a drugi zbog nejasno predstavljenih indeksa subvencija trgovačkih društava u javnom sektoru od kojih su neke, poput tekućih donacija u nabavi, prema indeksu premašile 1416 posto.

Župan Darko Koren obrazložio je da su sredstva za kapitalne projekte raspoređena namjenski i predmet su planova proračuna za 2024.

– Radi se o ulaganjima u zdravstveni sektor i dvorac Inkey za koji smo dobili 10,7 milijuna, a vrijednost mu je 13 milijuna. Dokumentaciju trenutno izrađujemo za 12-ak općinskih projekata, financiramo ih iz drugih izvora – kazao je Koren.

Pod jednom od točaka razmatrana su izvješća o radu i financijskim rezultatima zdravstvenih ustanova za 2023. godinu te su sjednici prisustvovali ravnatelji Opće bolnice „Dr. Tomislav Bardek“ Koprivnica, ravnateljice Doma zdravlja Koprivničko-križevačke županije, Zavoda za hitnu medicinu Koprivničko-križevačke županijem Zavoda za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije, Ljekarni Koprivnica i Ljekarne Križevci.

Izvješća su bila iscrpna i sadržajna, a ravnatelji ograničeni vremenom, no ono najbitnije su uspjeli predstaviti pa puno dodatnih pitanja nije bilo.

Na loše stanje laboratorija za vađenje krvi u Križevcima podsjetio je Mladen Kešer i zamolio da se ta tema stavi u kratkoročne, a ne dugoročne planove, dok je Ivan Sabolić ukazao na nedostatak liječničkog kadra.

– Situacija kod nas nije dramatična, izdrživa je – osvrnuo se župan na pitanje bolničkog kadra, a po pitanju laboratorija u Križevcima kazao da se sutra otvaraju ponude za rekonstrukciju zgrade ispostave Doma zdravlja u Križevcima. U sklopu toga je i obnova laboratorija – kazao je Koren.

Svoje je poslovanje predstavila i Željka Koluder-Vlahinja, ravnateljica Doma za starije i nemoćne Koprivnica. Tu se povela malo duža rasprava.

– Vjerujte da bih se i ja sa svojih 48 godina upisao, no za kolko godina mogu doći na red? – našalio se Kešer te dodao da se o tom pitanu mora ozbiljno razmišljati i poduzeti makar i avangardne mjere koje neće biti razumljive svima.

– Moramo zajedno sjesti, zbrojimo koliko nam je mjesta potrebno u našoj županiji da zbrinemo ljude, jer nemojte da stavimo za ministra Luku Omana onda će svi biti zbrinuti na vrijeme. Svi više pridajemo pažnje životinjama, velika sredstva plaćamo za mačke i pse, nego za građane. Imamo šest mjeseci da u svim općinama počnemo investicije izgradnje domova. Kalnik ima šest projektnih dokumentacija, ali nije spremna da uđe u sve te projekte, no kad bi svi župani u klubu dali prijedlog da zajedno napravimo pritisak prema ministarstvu demografije možda bi se nešto postiglo – naglasio je Kešer.

Župan Koren kazao je da se ovoj temi važno posvetiti, no sustav ne omogućava da županijski dom ima ispostave po općinama, a prepreka je novac.

– Projekti se mogu realizirati, ali nositelji mogu biti jedinice lokalne samouprave. Imamo tri primjera, Grad Đurđevac, Općina Kloštar Podravski i Molve, a očekivati da će država financirati izgradnju, tu priču sam odslušao zadnjih 15 godina sigurno 15 puta. Takav pristup neće dovesti rješenju. Trebalo bi kao o predškolskom odgoju voditi brigu i o ovoj populaciji. Takav koncept Doma kao matice s ispostavama ne može saživjeti – zaključio je Koren.

   Halo, Podravski!

   Imate priču, vijest, fotku ili video?
   Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
   Javite nam se!

   SUPER VIJESTI IZ FONDA ZA ZAŠTITU OKOLIŠA I ENERGETSKU UČINKOVITOST

   Frekventna gradska ulica nakon rotora dobiva i dugo očekivanu pješačko-biciklističku stazu

   OSNOVNA ŠKOLA BRAĆE RADIĆ KONKURIRA ZA VRIJEDNU NAGRADU

   Pomognimo školarcima da opreme svoju knjižnicu, glasati možete do ponoći

   MLADA SKUPINA DJELUJE TEK DVIJE GODINE

   Kadeti Animadora iz Bjelovara se vratili s najsjajnijim odličjem u kategoriji fitness plesa

   NA POZORNICI SU I DALJE U PUNOJ SNAZI

   Za praznik rada stiže legendarni bend, pjevat će se Heroj ulice, Marina, Kiše jesenje…

   Nositelj liste HDZ-a za IV. izbornu jedinicu, aktualni potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Ivan Anušić

   Milanovićev angažman u kampanji štetit će SDP-u

   PODRAVINO TAK IMAM TE RAD

   Božica Pukec predstavila se s motivima Podravine koje pamti još iz djetinjstva


   Search

   Upišite pojam koji želite pretraživati