Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
Vrt

Samo par kapi ove tekućine može spasiti vaš vrt od truljenja i bolesti biljaka

Jod je vrlo jak antiseptik koji je u stanju uništiti razne bakterije, gljivice i druge uzročnike infekcija i upala kod ljudi. Međutim, jeste li znali da jod možete da koristite kako bi spasli i vrt od raznih bolesti biljaka?

Ljudi već godinama primjenjuju jod da bi uspješno izliječili razne bolesti biljaka, piše Kuhinja i zdravlje.

PLAMENJAČA

Da bi spriječili plamenjaču na rajčici potrebno je napraviti sljedeću tekućinu:

9 litara vode pomiješajte sa litrom sirutke i dodajte još 2 ml farmaceutskog joda (5%-tna otopina). Nakon 12 do 14 dana od presađivanja biljke u zemljište, prskajte je ovom tekućinom i nastavite redovno prskanje svakih 10 do 12 dana.

PEPELNICA

Tekućina na bazi joda odlično suzbija pepelnicu koja izjeda biljku sporije, ali zato ne i bezopasnije. Od pepelnice najčešće obolijevaju krastavci, tikvice i bundeve.

Ukoliko primijetite prve znakove ove bolesti počnite tretirati usjeve s tekućinom 9 litara vode, 1 l sirtuke, 1 ml joda), ponavljajući postupak svakih 5 do 7 dana. Budete li uporni, možete se u potpunosti osloboditi ove bolesti.

Čak i ako nema znakova pepelnice, prskajte krastavce ovom tekućinom svakih 10 do 12 dana.

Trulež krastavca

Napravite tekućinu od 10 litara vode i 1 ml farmaceutskog joda pa njime tretirajte korijen krastavca i spriječite truljenje koje je neizbježno tokom vrućeg i kišnog perioda. Svaki grm krastavca polijte litrom ove tekućine, možete tretirati njime i tikvice, s tim što možete na 10 l vode dodati čak 5 ml joda.

Kupus

Kupus voli jod, a da bi kupus bio zdrav zalijevajte ga tekućinom od 10 l vode u koju ste dodali 2 ml joda. Svaku biljku zalijte sa 1 litrom tekućine.

Jagode

Sačuvajte jagode od sive truleži tako što ćete 5 do 7 dana prije cvjetanja jagode i zemljište oko njih obilno zaliti tekućinom od 10 l vode i 1 ml joda.

Jabuke

Od truleži možete zaštiti i jabuke ako ih isprskate tekućinom spravljenom od 10 l vode i 10 ml joda. Prska se list i plod i to 10 dana prije berbe.

FOTO: Podravski list

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

Snimio čitatelj

FOTO U Golu je stigla prva roda!

OPET KOMADIĆI METALA

Lidl povlači popularni prehrambeni proizvod i vraća kupcima novac

KAMO U NEDJELJU?

Ladies night na Bazenima Cerine

TRAŽITE POSAO?

Možda je ovo idealna prilika za Vas!

savjeti koji će vam uskoro trebati

Ovaj kukac može napraviti ogromnu štetu u vrtu, ali postoji način kako ga se zauvijek riješiti

RADOVI U TIJEKU

Građani se idućih mjesec dana neće moći parkirati ispred dječjeg vrtića

Search

Upišite pojam koji želite pretraživati