Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
Skup o povijesti i sveta misa uz druženje kod legendarnog zdenca

U petak i subotu obilježavanje stote godišnjice Fratrovog zdenca u Miholjancu

Točno na stotu obljetnicu uređenja i otvorenja popularnog izletišta Fratrov zdenec u Miholjancu ondje će se održati prigodna proslava ovoga vikenda 8. i 9. rujna 2023. Organizatori proslave su Općina Virje i Turistička zajednica područja Središnja Podravina, a suorganizatori Mjesni odbor u Miholjancu, Župa sv. Mihovila i Družba „Braća Hrvatskoga Zmaja“.

Obilježavanje 100. obljetnice Fratrovca započet će u petak 8. rujna u 18 sati u Društvenom domu u Miholjancu. Ondje će održati skup koji je posvećen povijesti Miholjanca na kojem će rezultate istraživanja povijesti ovoga podravskog sela predstaviti nekoliko znanstvenika i istraživača. Među njima su profesor s Odsjeka za povijest Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Hrvoje Petrić, ravnatelj Muzeja grada Koprivnice i arheolog Robert Čimin, istraživač srednjovjekovne povijesti Podravine Ranko Pavleš i direktor Turističke zajednice područja Središnja Podravina i povjesničar Nikola Cik. Svi ste pozvani poslušati njihova zanimljiva izlaganja, a organizatori pripremaju prigodni domjenak na kraju skupa.

Sljedećeg dana u subotu, 9. rujna slijedi proslava na samome Fratrovcu gdje će u 11 sati biti slavljena sveta misa u spomen na 100. obljetnicu postavljanja spomenika fratru na izvoru vode na obroncima pokraj Miholjanca. Svetu misu predvodit će vlč. Miro Denac, župnik u Miholjancima i Donjim Mostima. Uoči svete mise bit će mimohod od Društvenog doma u Miholjancu do samoga Fratrovog zdenca koji organizira Mjesni odbor iz Miholjanca. Poslije svete mise bit će druženje uz kotlovinu i okrijepu. Stoga vas pozivamo da ove subote dođete na Fratrov zdenec i uživate na ovome stoljetnom izletištu.

Podsjetimo, poznato izletište Fratrov zdenec ili skraćeno Fratrovec nalazi se u Miholjancu, a ime duguje spomeniku postavljenom u čast neznanom redovniku – fratru koji je svečano otkriven 9. rujna 1923. godine. Tada se na Fratrovcu okupilo nekoliko tisuća ljudi i objavljena je brošura o srednjovjekovnoj povijesti Miholjanca u kojoj je opisano da je ovo mjesto bilo poznato izletište još od 19. stoljeća. Naime, ondje se nalazi prirodni izvor vode koji je ograđen betonskim bazenom u koji voda ulazi kroz skulpturu ribe nad kojom je kip fratra, a nedaleko je jezerce s vodom. Spomenik je izgradio samouki majstor Grga Kurtak, a nakon 1923. godine Fratrovec je zaživio kao pravo izletište. O tome svjedoče mnoga okupljanja tijekom proteklih stotinu godina, a sada je pred nama ponovno zadatak uređenja ovoga izletišta kako bi ovamo dolazilo što više posjetitelja. Danas se ondje okupljaju izletnici koji najčešće dolaze biciklima i ovdje pronalaze idealno mjesto za predah u ugodnom hladu i miru.

Organizatori poručuju da je proslava 100. obljetnice Fratrovca ujedno i početak ponovnog uređenja ovoga izletišta i njegove revitalizacije kako bi ono bilo uvršteno u suvremenu turističku ponudu ovoga kraja.

FOTO: Podravske širine

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

Pretplatite se na naš kanal:

SANACIJA ŽELJEZNIČKO CESTOVNOG PRIJELAZA

Zatvara se dio županijske ceste za sav promet

TRADICIONALNA OBLJETNICA

Policija slavi svoj dan, položili vijence i svijeće

Općini Virje odobreno je sufinanciranje projekta

Za izgradnju fitness igrališta više od 40 tisuća eura

OSTAVITE AUTO DOMA I PROŠETAJTE ILI ODBICIKLIRAJTE DO GRADSKOG TRGA

Europski tjedan mobilnosti od 16. do 22. rujna, pogledajte program

Fratrov zdenec je već stotinu godina omiljeno izletište u Miholjancu

FOTO Slavi se stotinu godina popularnog izletišta

KUD Petar Preradović na međunarodnom festivalu u Crnoj Gori

Đurđevački folkloraši nastupili u Budvi

Upišite pojam koji želite pretraživati