Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
NE ŽELI SE ODREĆI SVOG BLAGA

VIDEO Baka Marica: “Moje kravice su mi sve na svetu. Dok god morem delati, ne bum ih prodala”

Ovaj tekst je objavljen u tiskanom izdanju Podravskog lista

Marica Grgić (81) iz Virja se, unatoč poodmaklim godinama, još uvijek bavi poljoprivredom. Marljiva baka Marica u svojoj štali još uvijek ima tri krave, a iako proizvodnja mlijeka već dugo nije profitabilna, ona ne namjerava prodati svoje „blago”. Mlijeko svakodnevno nosi na jedino preostalo sabiralište u Virju, a svi koji dolaze na tu mljekaru bez razmišljanja će reći da je baka Marica njihovo svojevrsno „zaštitno lice i brand”.

– Otkad znam za sebe delam v štali i na gruntu i to me još navek drži na životu. Da sem kojim slučajem prodala kravice i zalegla, već bi zdavnja bila pod zemljom. Ovak’ još navek morem delati s’e kaj treba, a i sesti na bicikl i peljati kante na mlekaru – priča nam baka Marica. Otkupna cijena mlijeka je, dodaje ona, mizerna, pogotovo za male proizvođače kao što je ona. Umjesto da političari poduzmu nešto po tom pitanju, kaže baka Marica, oni se samo svađaju i vrijeđaju.

– Političari na televiziji i radiju govore svakave prostote i gluposti, a ne delaju ništ da bi nam bilo bolje. Pak sem negda s pet kravica v štali zeškolala decu, a sad mi s tri krave ne ostane ni za platiti čeka za struju. I onda se oni, eto, čude kak’ sela izumiru. Nesu mladi bedasti pa da rintaju od ranja do kmice kaj ne budu nikaj imali – kaže.

No, bez obzira na sve probleme koji tište „male” poljoprivrednike, Marica ne namjerava isprazniti svoju štalu.

– Moje kravice su mi sve na svetu i dok god bum mogla delati ne bum ih prodala. Meni je najlepše dok mi den započne s odlaskom u štalu. To je moj život i kak’ god žmeko bilo, ne bum se predala – ističe baka Marica. Ova neumorna baka Virovcima je poznata i po svom modnom stilu. Za nju je nezamislivo da iz dvorišta izađe, a da na sebi nema, kako sama kaže, tradicijske „cunjke” i rubac na glavi.

– Mene su moji vučili da se tak’ ide v selo i toga se držim. Obožavam našu tradiciju pa sem si tako i v ganjku uredila svoj kutak z ručnim radovima. Kad mi je žmeko, dojdem v ganjek i kak bi se po moderno reklo „napunim si svoje baterije” – zaključila je Marica.

FOTO/VIDEO Nikola Wolf

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

okrutnost prema nedužnim životinjama

Netko bezdušan ostavio je psiće u šumi da umru od gladi, Kristian ih je spasio i traži im novi dom

[FELJTON] STOLJEĆE JOSIPA MANOLIĆA 3. DIO

Kako je Manolić planirao likvidirati poglavnika Pavelića

skulpture za turističku atrakciju u Lici

VIDEO Petar: “Moj sokol, vukovi i hrvatski grb krasit će dolinu rijeke Gacke”

MISLI NA ZDRAVLJE

Ova prekrasna biljka ima antikancerogeno djelovanje

Prijevara u tijeku

Hrvatska pošta ima važnu obavijest za sve građane!

PROMETNA NESREĆA NA PODRAVSKOJ MAGISTRALI

FOTO Vozačica (67) oduzela prednost motociklistu, oboje završili u bolnici


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati