Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
ŽELJKO JE PONOSNI VLASNIK JEDINOG SPAČEKA U ĐURĐEVAČKOJ PODRAVINI

VIDEO Ima ga već pola stoljeća i prošao je s njim gotovo milijun kilometara

Željko Crnjak iz Molvi ponosni je vlasnik nekoć iznimno popularnog Citroenovog automobila Spačeka. Ovaj model automobila prestao se proizvoditi 1990. godine u francuskoj tvornici, a dok je u nas bio poznat kao Spaček, u svijetu su ga nazivali ružno pače, patka, žaba, koza i dva konja te vjerojatno ne postoji država u kojoj nije imao svoj nadimak. Crnjakov Spaček sljedeće će godine proslaviti točno pola stoljeća, a bio je to i prvi automobil koji je ovaj Molvarac kupio te je vjerojatno jedini takav auto u cijeloj đurđevačkoj Podravini.

– Mislim da postoji još jedan u Koprivnici, a Spačeka Model 2CV6 nabavio sam kada sam se vratio iz vojske. Tada sam bio u ranim dvadesetima, a sada imam 70 godina, tako da ga imam već skoro pedeset godina. Kupio sam ga u Ljubljani gdje sam tada radio, a i dalje se trudim da bude u dobrom stanju – otkrio je Crnjak kojem žuti Spaček, koji je prava atrakcija gdje god se pojavi, i dalje bez problema služi za vožnju na kraćim relacijama.

Kurbla i čok

– U dobrom je stanju. Ima 29 konjskih snaga i 600 kubika, a upravo ga pripremam za farbanje da ga malo obnovim. Mogao bi proći i neke dulje relacije, no obično ga ne vozim daleko. Problem mu je samo vožnja po brdovitim krajevima jer ima zračno hlađenje pa motor treba ventilaciju. Ako akumulator zakaže, tu je pak kurbla, a kao i svi starinski automobili, ima i ručni čok dok je mjenjač brzina postavljen gore i izgleda kao širajzlin – kazao je u šali Crnjak kojeg njegov Spaček nikad nije „izdao“ i ostavio na cesti.

– Ne kvari se jer se tu nema što kvariti. Kupio sam si i dva Spačeka u rasutom stanju tako da imam za dijelove i sam majstorim i popravljam ili mijenjam dijelove kada je nešto potrebno. To je tako jednostavno da je to čudo, nema tu nikakve elektronike, kompjutera ili senzora i jednostavno tu nema što zaštekati jer ima lampice samo za pokazivač brzine, alternator i kilometražu. Ova je mašina sada prošla već 300 tisuća kilometara i ubrzo bih je trebao mijenjati – kazao je Crnjak i dodao da je već spreman motor od još jednog legendarnog automobila, odnosno Diane, koji će poslužiti kao zamjena.

Treća mašina

– Ovo je već treća mašina u mom Spačeku. Sa svakom sam prošao nešto više od 300 tisuća kilometara tako da sam sada već jako blizu milijuna prijeđenih kilometara. Krov sam mu sam radio i složio sam ga tako da može biti kabriolet, odnosno krov se može pomicati u tri faze. Ima i dodatak otraga koji je produžetak bunkera pošto volim ići u ribolov pa dobro dođe više prtljažnog prostora. Mašina je krajnje jednostavna i danas je prava rijetkost vidjeti takav auto. Reflektori se mogu okretati, ima duga i kratka svjetla, a imam i gumb za podizanje svjetala. Nikad se nije dogodilo da me izdao na cesti, a nekoć su se radili jednostavni automobili, kao i stari traktori, samo upališ i voziš – otkrio je Crnjak i dodao da žuti Spaček postiže brzinu od 110 km/h, a kada je bio nov, trošio je 4,5 litre benzina na stotinu kilometara dok je sada potrošnja ipak nešto veća.

FOTO/VIDEO Nikola Wolf

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

Ludbreg dobiva novu obrazovnu ustnovu koju već pohađa više od 120 djece

okrutnost prema nedužnim životinjama

Netko bezdušan ostavio je psiće u šumi da umru od gladi, Kristian ih je spasio i traži im novi dom

[FELJTON] STOLJEĆE JOSIPA MANOLIĆA 3. DIO

Kako je Manolić planirao likvidirati poglavnika Pavelića

skulpture za turističku atrakciju u Lici

VIDEO Petar: “Moj sokol, vukovi i hrvatski grb krasit će dolinu rijeke Gacke”

MISLI NA ZDRAVLJE

Ova prekrasna biljka ima antikancerogeno djelovanje

Prijevara u tijeku

Hrvatska pošta ima važnu obavijest za sve građane!


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati