Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
CESTA U KOLODVORSKOJ KAO DA JE U RATNOJ ZONI

VIDEO Jasna: “Zidovi su popucali, crjepovi na kući se pomiću… Dok kamioni prolaze sve se trese”

Provozate li se Kolodvorskom ulicom u Reki, riskirate mogućnost da vam na automobilu stradaju amortizeri ili neki drugi dijelovi. Naime, cesta kao da se nalazi u ratnoj zoni i da je nedavno granatirana. Sve je puno rupa, razbacanog šodera, a postojeći asfalt bolje je ne komentirati. Mještani nemoćno šire ruke i jedva čekaju obnovu najavljenu za drugi dio ove godine, a to se posebno odnosi na one koji žive u odvojku uz crkvu Presvetog Trojstva. Ne samo da taj dio Kolodvorske uopće nije asfaltiran, već im uz kuće svakodnevno prolaze deseci teških kamiona koji si krate put prema šljunčari Hrvatskih šuma koja se nalazi iznad Žlebica. Da je postalo neizdrživo ispričala nam je Jasna, koju smo sa suprugom zatekli ispred kuće.

– Evo, baš smo jutros zaustavili jednog od vozača i zamolili da ne jure, jer nam dižu prašinu da je to strašno – rekla nam je Jasna čim smo stali pred njezinim dvorištem. Kaže da je odvojak bio prometan i prije, jer su ljudi išli u vinograde, prolazili su i traktori, ali kamioni su, dodaje, posebna priča i najveći problem. Ne samo zato što je riječ o vrlo velikim i teškim vozilima, već i zato što jure kao da se radi o pravoj prometnici, a njihova se kuća nalazi dva metra dalje.

Traže asfaltiranje odvojka

– Zidovi su nam već popucali. Istina, stara je kuća, ali to ne znači da mi zidovi moraju pucati. Kćerki, koja živi nasuprot naše kuće, pod krovom je sve popucalo, slobodno pogledajte. Sve se trese dok prolaze. Također, crjepovi su mi se gore na kući čak pomaknuli. To su kamioni teški valjda 50 tona s materijalom koji voze, možda i više pa me uopće ne čudi to što nam se događa. Posebna priča je i ta prašina. Spuste se u odvojak tolikom brzinom da ništa ne vidiš kako se zapraši. Ne možeš prozore otvoriti jer ulazi unutra, a stalno ih moraš prati. Ma to je katastrofa – požalila nam se Jasna. Kaže kako je više puta zvala komunalnog redara.

– Bili su i neki dan, čistili kanal, jer se šoder i sve ostalo spušta u njega kako kamioni prolaze. Malo dalje je most, ali kanal se zatrpa i onda nam voda stoji. Međutim, sva sreća da imamo taj kanal, napravili su ga prije nekoliko godina, jer je sve propadalo, klizište nam je išlo prema kući pa je sad, ipak, sigurnije – priča nam i nada se da će se uskoro riješiti i problem s kamionima u odvojku.

– Smiju li tu prolaziti, ne znam. Vjerojatno smiju, jer znaka zabrane nema. Ako je tako, neka voze, ali pomalo, a ne što nam stalno dižu prašinu i što se sve trese. Zato bismo voljeli da se asfaltira i taj dio ulice prema mostu. To je možda stotinjak metara, ako i toliko. Rekli su da će ove godine obnoviti Kolodvorsku pa apeliramo da usput riješe i taj odvojak – poručila je za kraj Jasna. S problemom koji imaju obratili smo se i Gradu, gdje nam je pročelnik Tomislav Golubić rekao da je svjestan situacije i upoznat sa svime što muči stanovnike tog dijela Reke.

MN: U planu znak zabrane

– Malo dalje od njihovih kuća je šljunčara Hrvatskih šuma i tamo se prodaje materijal za potrebe pruge i izgradnje brze ceste, tako da je promet kamiona uistinu velik. Cengiz je od nas tražio dozvolu za prekomjerno korištenje prometnica u Reki, no kako smo ovih dana doznali, postoji još jedan vlasnik čiji kamioni voze prema šljunčari, a koji nema dozvolu za prekomjerno korištenje. Znamo da on koristi i taj odvojak Kolodvorske uz crkvu i zato ćemo pokušati doći do novog rješenja – kazao nam je Golubić i otkrio nešto što bi moglo razveseliti Jasnu i susjede.

– Idemo u smjeru toga da u odvojak stavimo zabranu prolaska za kamione. U kontaktu smo s Mjesnim odborom i ako će se oni složiti da stavimo znak zabrane, onda ćemo to tako i riješiti. Napravit ćemo elaborat i poslati policiji, ako oni daju zeleno svjetlo, a nema razloga da to tako ne bude, postavit ćemo znak. Sve to traje možda mjesec-dva, ali time bi se riješio problem koji mještani imaju – poručio je Golubić i dodao da će odvojak asfaltirati u kompletu s ostatkom ulice.

– Spremamo se u velike investicije u Reki, jedna od njih je i Kolodvorska ulica, a tim projektom o uređenju obuhvaćen je i odvojak uz crkvu. Dakle, to će se sve u kompletu riješiti još ove godine – zaključio je Golubić.

CENGIZ SKROZ UNIŠTIO ODVOJAK U STAROGRADSKOJ

Golubić: U kontaktu smo, sve će sanirati čim radovi završe

Problema s katastrofalnom prometnicom nemaju samo u Kolodvorskoj, već i nekoliko stotina metara dalje, u odvojku Starogradske, koji preko mosta vodi prema željezničkoj pruzi. Kako su nam rekli mještani, stanje nikad nije bilo gore, a novi asfalt obećava se već 20 godina. Da je to istina potvrdili su nam i u Gradu i dodali da je u planu uređenje.

– U kontaktu smo s Cengizom, koji koristi tu prometnicu. Skroz su je razrovali i uništili, ali očekujemo potpunu sanaciju s njihove strane dok radovi završe. Svjesni smo tog problema, prije nekoliko godina povukli smo OB asfalt, ali bili smo svjesni što će se događati, jer je to njima servisni put i kamioni ga vrlo brzo unište. Srećom pa nismo išli u kompletnu sanaciju prije godinu, dvije, jer bi se i u tom slučaju sve uništilo. Zato ćemo pričekati da radovi završe i onda sve obnoviti. Hoće li oni sve o svojem trošku ili će nadoknaditi dio, tek ćemo vidjeti, ali i taj će se problem uskoro riješiti – potvrdio je Golubić.

FOTO/VIDEO Nikola Wolf

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

cesta uz ulicu stiska noćna je mora za vozače

“Već pola godine umjesto po asfaltu, mi se vozimo po šodru i uništavamo svoje aute”

kloštar podravski kreće u realizaciju vrijedne investicije

Pavlović: Gradit će se dom za starije i nemoćne za 120 korisnika

u 40 godina promijenio samo gume

FOTO Milan svoj pony vozi 40 godina: “Ne bih ga mijenjao nizašto, a za novi niti nemam novac”

Europski tjedan upoznavanja groblja u Koprivnici

Prošećite grobljem i upoznajte povijest našeg grada

ZAVRŠIO JE U BOLNICI

Vozač “pod parom” vrludao cestom i zabio se u parkirani traktor

apsolutni rekorder

Biciklist u Koprivnici napuhao 4,90 promila


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati