Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
TU, POKRAJ NAS

VIDEO Krunoslav u svom vrtu ima drvo kakvo još nikad niste vidjeli

Ovaj tekst je objavljen u tiskanom izdanju Podravskog lista

Krunoslav Belković (71) iz Malog Otoka, naselja na području Općine Legrad, u svom vrtu ima jedinstveno drvo veza. Naime, u djetinjstvu, prije 60-ak godina, Krunoslav je spojio dva veza koja je posadio njegov djed, a sad je njegova igra pretvorena u svojevrsno umjetničko djelo jer spojena stabla čine i slavoluk ili, kako on voli reći, kućicu.

– Nekad su vrtovi bili puni veza jer se njegova kora koristila za vezanje trsova u goricama. Tad nije bilo špage i vez je svim domaćinstvima itekako bio od koristi. Bilo je ljudi koji su ga koristili i za žive ograde, kao što to danas čine sa živicom. Nažalost, više ga u našem kraju gotovo i nema, no kod mene je ostao i to onaj kojeg sam spojio kad sam bio mali. Vrijeme čini svoje pa tako vezovi više nisu zanimljivi jer su ih zamijenili drugi materijali – priča nam Krunoslav Belković. Nekad, dodaje on, nije bilo toliko igračaka pa je on vezove prvenstveno spojio kako bi dobio kućicu za igru. Zato i danas svoje vezove zove kućicom.

– Uvijek sam nastojao smišljati nekakve načine za igru i bio sam glavni u svom društvu. Tako mi je sinula ideja da zavežem vezove koje je prije 90-ak godina posadio moj djed i eto, i dan danas oni super izgledaju – ističe. Spojene vezove Krunoslav redovito orezuje kako se ne bi razgranao jer njegove grane znaju narasti i do 1,5 metar.

– Dobro pazim na svoje svojevrsno remek djelo. Svi prijatelji i poznanici koji dolaze kod mene ostaju u čudu kad vide moje spojene vezove. Oni su stvarno impozantni i odaju sliku kućice, što mi je i bio cilj kad sam ih spojio. I moji unuci se vesele kad dođu u vrt i vide spojene vezove te uživaju u igri poput mene kad sam bio dijete – zaključio je Krunoslav Belković.

FOTO/VIDEO Nikola Wolf

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

jaka provjera pred put u austriju

FOTO Jelić Balta se raspucao protiv BiH viceprvaka, Zrinjski, ipak, ostao neporažen

MATURALNA VEČER

FOTO/VIDEO Maturanti zablistali u svečanim modnim izdanjima

Obavijest trgovačkog lanca

Plodine mole sve kupce ovog prehrambenog proizvoda da ga ne konzumiraju i vrate u najbližu trgovinu


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati