Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
POKLOPCI ŠAHTOVA REMETE IM NORMALAN ŽIVOT

VIDEO Mještani očajni: “Nemamo mira ni danju ni noću. Kuće se tresu i pucaju, ne možemo normalno ni ručati”

Ovaj tekst je objavljen u tiskanom izdanju Podravskog lista

Prije otprilike godinu i pol dana, duž Velike Mučne, mjesta nedaleko Koprivnice koje se nalazi u sustavu općine Sokolovac, izgrađen je sustav odvodnje, koji je za 300-tinjak tamošnjih mještana bio od velike važnosti. Svim je kućanstvima omogućio besplatni priključak na kanalizacijski sustav Grada Koprivnice i samim time riješen je problem koji su dugo čekali. Međutim, radovi izvedeni u sklopu projekta vrijednog devet milijuna eura djelu mještana ovog sela zadali su nove, velike glavobolje.

Što je najgore, svakodnevne glavobolje, a koje ne mogu riješiti unatoč brojnim pozivima prema nadležnim službama. Stoga su odlučili kontaktirati redakciju Podravskog lista u nadi da će netko reagirati i osloboditi ih muka zbog kojih ne mogu čak ni spavati. Naime, na samom ulasku u selo, nasred kolnika postavljena su tri šahta koja se nalaze točno na pragu kotača pa po njima svakodnevno prolaze stotine kamiona. Posljedice se već vide, šleperi kotačima podižu poklopce šahtova i tako stvaraju udarce, a sve na štetu prvih kućanstava. Među njima je i ono obitelji Radanović. Gazda Dušan kaže da to više ne mogu izdržati.

Šahtovi se nalaze točno na putu kotača vozila, kamioni ih podižu

– Nitko nas ne šljivi ni pet posto. Znali smo što će se dogoditi pa smo izvođaču još za vrijeme radova govorili da šahtove izmjeste, ali nisu nas htjeli slušati. Ispalo je da smo bili u pravu. Kako su napravili kanalizaciju, tako su nam donijeli i probleme. Ovdje prolaze stotine kamiona dnevno i jednostavno više tako ne možemo živjeti. Nemamo mira ni danju ni noću, kuće nam se zbog poklopaca tresu, na dijelovima i pucaju, a sinu se gore na katu čak i stol drma kako kamioni prolaze. Ne može s obitelji normalno ni ručati. Uđite pa se sami uvjerite u to što vam govorim – požalio se Dušan, uz kojeg su bili i prvi susjedi. Kaže da su jednom reagirali na njihove žalbe, ali problem nije riješen.

– Reagirali su tek nakon što je policija došla na naš poziv. Šahtovi su popucali pa smo ih zvali da to riješe. Nakon toga su i radnici izašli na teren, bušili asfalt, stavili veću rupu i poklopac pa sve zakrpali, ali ništa nisu riješili. Mi probleme imamo i dalje, poklopac nije siguran, poskakuje, a na daljnje pozive nitko ne reagira, prebacuju odgovornost jedni na druge – kaže Dušan. Nadležne u KC vodama kontaktirao je njegov sin Goran, koji nam kaže da se preko e-maila čuo s Krešimirom Ujlakijem.

– Dakle, problemi traju godinu i pol dana. Kada smo prvi put reagirali došli su u svibnju prošle godine, nešto sanirali i bilo je dobro možda dva mjeseca. Tada je od prolaska brojnih kamiona sve opet propalo i problemi se nastavili. Onda sam u studenom poslao novi e-mail pa su napisali da podizvođač ništa ne može napraviti po pitanju nedostatka na ugradnji poklopca šahtova s obzirom na to da su s 15. studenim na snagu stupili zimski uvjeti. Zanimljivo, u isto to vrijeme, čak i kasnije, asfaltirali su brojne ulice po Koprivnici, radili kružne tokove, ali tu nisu mogli reagirati – ispričao je ogorčeni Goran. Dodaje da im se javio i tijekom ožujka, kada zime više nije bilo, ali na taj upit odgovor još nije ni dobio.

– Da se razumijemo, tu je uvijek bio promet i to nam nije smetalo, ali problemi su počeli s tim šahtovima. Ovo je vjerojatno najprometnija prometnica u županiji i uopće nam nije jasno kako su ih mogli postaviti točno na prag kotača. Poskakuju poklopci, sve se drma, a drmamo se i mi. To su konstantni potresi. Ne možeš normalno živjeti, ne možeš normalno spavati ni ručati, a najgore je ujutro. Kamioni počinju voziti od pola šest, probude nas, klinci su na nogama i više ne znamo što da radimo. Sve što tražimo je da pomaknu te poklopce prema sredini kolnika, da nisu na putu kotača pa će i nama biti lakše. U suprotnom razmišljamo o tome da podignemo tužbu – poručio je Goran Radanović. S druge strane prometnice vikala je i gospođa Katica Zadravec, u čijem je društvu bila susjeda Stana Kušenić. Jedan od poklopaca nalazi se izravno pred njezinim dvorištem.

Katica i Stana u miru ne mogu niti sjediti u dnevnom boravku

– To vam je veselje kroz cijeli dan i noć, nema spavanja. Nekima je napukla kuća, a kod mene ne možete u miru ni sjediti u boravku i gledati TV, jer se sve čuje i drma. Sjednite pa se uvjerite. Više smo nemoćni, ne znamo što da radimo, a žalosni smo jer nas nitko ne sluša i ne znaju što mi ovdje proživljavamo zbog tih poklopaca. Samo da ih razmjeste, već bi bilo puno bolje – rekla je Katica u nadi da će se ovaj problem što prije riješiti.

ZDRAVKO PETRAS, DIREKTOR KC VODA:

“Šahtove ćemo zavariti, ne možemo ih izmještati”

Na koji će način pomoći očajnim mještanima Velike Mučne pitali smo direktora Koprivnički voda, Zdravka Petrasa. Odmah nam je naglasio da su upoznati s problematikom i da su iz Kominga, koji je bio izvođač radova, već jednom reagirali.

– Nažalost, nije pomoglo. Mijenjali su poklopce, postavili i gumice, ali one su se brzo zdrobile zbog velikog prometa i trajale manje od mjesec dana. Situacija je takva da mi sad od Kominga ne možemo tražiti i treću vrstu poklopca i novi garantni rok, već ćemo šahtove, odnosno poklopce, dodatno osigurati, kao što se to radi na autocesti. Zavarit ćemo ih na nekoliko mjesta, nema nam druge. Dok će nam trebati, razrezat ćemo ih s fleksom i to je to – poručio je Petras, kojeg smo pitali zašto šahtove jednostavno ne izmjeste, kao što to mještani traže.

– Nažalost po njih, šahtove izmicati u sredinu ne možemo, jer uporabna dozvola je ishođena. Ta solucija ne prolazi, jer je sve rađeno po projektu – zaključio je.

FOTO/VIDEO Nikola Wolf

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

projekt aglomeracije ludbreg pomaknuo se s mrtve točke

Prvi korak napravljen, realizacija još upitna

PODRAVSKI NA MJESTU DOGAĐAJA

UPRAVO Izbio požar u obiteljskoj kući, dječak spriječio katastrofu

POKAZNA VJEŽBA

FOTO Djeca pokazala svoje vatrogasne vještine

podravsko naselje dobilo svoj prvi suvenir

VIDEO Vlado je od pčelinjeg voska napravio repliku zvonika

PODRAVSKI NA MJESTU DOGAĐAJA

UPRAVO Težak sudar dvaju kombija. Dvije osobe prevezene u bolnicu

NA AUTOCESTI KOD ZAGREBA STRADAO 37-GODIŠNJAK IZ PODRAVINE, LIJEČNICI MU AMPUTIRALI NOGU

Otac stradalog Kloštrana: “Otpeljao mi je zdravog sina, a vratio invalida”


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati