Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
PLINSKI TOPOVI GRUBO UTJEČU NA KVALITETU NJIHOVA ŽIVOTA

VIDEO Legrađani na rubu živaca: “Ne možemo spavati, djeca nam imaju tikove, a kokoši su prestale nesti jaja”

Ovaj tekst je objavljen u tiskanom izdanju Podravskog lista

Mještani Legrada kažu da dolaskom toplijeg vremena gotovo svakodnevno gube san, da su im kokoške prestale nesti jaja te da se djeca boje šetati po ulici kada padne mrak. A sve to zbog pucanja topova. Iako ovo izgleda kao vijest prikladnija za 1. travnja, Legrađani nas uvjeravaju da je to istina. Otišli smo do Legrada i zaista se uvjerili da tamo pucaju topovi. Srećom, ne radi se o teškoj artiljeriji, već o plinskim topovima, koji za cilj imaju uplašiti divljač i tako spriječiti štetu na poljoprivrednim usjevima. Ipak, mještani kažu da topovi stvaraju buku koja život čini nepodnošljivim. Topovi pucaju danonoćno, navode seljani, i tako grubo utječu na kvalitetu života.

Svakodnevno pucanje

– U Legradu imamo velikih problema s 24-satnim pucanjem plinskih topova koji su postavljeni tik uz samo mjesto i jako uznemiravaju sve mještane, naročito noću, pošto su prozori sada većinom otvoreni. To vam izgleda kao na bojišnici, pucnjevi su jaki i kada se jednom probudite, nema više spavanja. Spremamo se na peticiju pošto smo kontaktirali policiju, općinu, lovce, vlasnike topova, ali ništa se ne događa, a kako kažu, oni nisu nadležni. No ovdje se radi o narušavanju javnog reda i mira – kaže Marijan Vidović, jedan on nezadovoljnih mještana. Nije on sam, u Legradu ih se okupilo desetak i svi su suglasni da im ovim pucanjem kvaliteta života vidno pada. Tako nam je jedan od prisutnih rekao da mu se unuk za vrijeme šetnje trza od straha. I drugi su mještani istaknuli svoje nezadovoljstvo.

– Neki dan imao sam goste iz Zagreba pa su me upitali jesmo li pod napadom i njima je bilo vrlo čudno što odjekuju ove eksplozije. Inače vrlo čvrsto spavam i dovoljno mi je pet sati, ali sada ne mogu ni toliko sna uhvatiti, jer se često budim zbog glasnih eksplozija – naveo je Toni Franović, inače umjetnik svjetskog glasa i profesor na Sveučilištu Sjever koji živi u Legradu. Upitna je i svrsishodnost ovih plinskih topova jer mještani kažu da se divljač naučila na ovu buku te su srne viđene da pasu tik uz top koji puca. Također, napomenuli su da su prije bila tri topa, a sad je ostao jedan koji puca 24 sata na dan i da sad već sumnjaju da pojedini poljoprivrednici rade inat jer su mještani o svemu obavijestili policiju i općinu. Problem je u tome što nitko ne zna tko je zaista nadređen ispitati jesu li ove radnje zakonite ili ne. Predsjednik lovačke udruge Zec Legrad, Vlado Celiščak, kaže da je i njegova udruga u prošlosti poljoprivrednicima svoje topove davala u najam, ali da sada to ne čini.

Zakon dopušta ovakve radnje

– Pitanje je vrlo škakljivo, jer Zakon o lovstvu dopušta ovakve radnje. Tako stavka zakona govori da se dopušta uporaba mehaničkih, električnih i kemijskih zaštitnih sredstava, vidljivih i zvučnih plašila, elektronskih detektora divljači, kao i ostale uobičajene mjere zaštite za određeno područje i vrstu divljači. No, ne propisuje na koje se načine i koliko blizu naselja ti elementi smiju koristiti. Ove sezone mi nikome nismo davali topove, o čemu smo obavijestili i policiju na njihov zahtjev. Također, napravili smo i redukciju divljači, podijelili repelente poljoprivrednicima, sve s ciljem kako bi zaštitili usjeve. Ponavljam, naši plinski topovi ove sezone nisu bili u uporabi i ovdje se radi o privatnim spravama – rekao je Vlado Celiščak. Raspitali smo se tko bi bio zadužen za utvrđivanje krši li ovaj način odvraćanja divljači od usjeva javni red i mir i druge propise. Kako izgleda, za to je nadležan državni inspektorat koji u svojem sastavu ima lovnu inspekciju, ali i sanitarnu, koja je pak zadužena za utvrđivanje stvara li top prekomjernu buku.

Plinski top

U međuvremenu, nakon upita i članka u ovotjednom broju Podravskog lista, pucnjevi su prestali, tako da su mještani Legrada barem trenutačno, riješili ovaj problem.

FOTO/VIDEO Nikola Wolf

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

Ludbreg dobiva novu obrazovnu ustnovu koju već pohađa više od 120 djece

okrutnost prema nedužnim životinjama

Netko bezdušan ostavio je psiće u šumi da umru od gladi, Kristian ih je spasio i traži im novi dom

[FELJTON] STOLJEĆE JOSIPA MANOLIĆA 3. DIO

Kako je Manolić planirao likvidirati poglavnika Pavelića

skulpture za turističku atrakciju u Lici

VIDEO Petar: “Moj sokol, vukovi i hrvatski grb krasit će dolinu rijeke Gacke”

MISLI NA ZDRAVLJE

Ova prekrasna biljka ima antikancerogeno djelovanje

Prijevara u tijeku

Hrvatska pošta ima važnu obavijest za sve građane!


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati