Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
NAJLJEPŠI KUTAK ZA MOLITVU

VIDEO Neumorna baka Ljubica (84) vodi brigu o pilu Majke Božje Bistričke koji je smješten u njenom dvorištu

Ovaj tekst je objavljen u tiskanom izdanju Podravskog lista

Neumorna Ljubica Patačko (84) iz Đurđevca još uvijek marljivo vodi brigu o pilu Majke Božje Bistričke koji je smješten u njenom dvorištu na raskrižju Severovačke, Grkinske i Ulice Petra Zrinskog u kvartu Peski. Pil su Peščani obnovili prije 19 godina i otad baka Ljubica pazi da je jedan od omiljenih kutaka za kratku molitvu stalno „zriktan”. Ni poodmakla životna dob nije joj prepreka da stalno uređuje okoliš pila, a sad se sprema za sadnju ljetnog cvijeća koje će krasiti kutak u kojem je smješten kip Majke Božje Bistričke.

– V gradu nema tak lepog pila kak je naš. Meni nije problem ni šlaufa vleći da zalevam cvetje dok treba, a nije mi žmeko ni okopavati draća dok nikne – priča nam. Nema dana, dodaje ona, da se Peščani i usputni prolaznici ne zaustave kod pila i nakratko pomole. Svake se godine u listopadu obilježava i obljetnica obnove pila, a baka Ljubica kaže kako ne bi bilo loše da se ponovno malo „zrikta” postolje na kojem je popucao mramor.

– Vreme čini svoje pa se postolje pila malo zdošlo. Trebalo bi morti i ogradu ofarbati. Kupila sem farbu, a nadam se da se bu našel nešće što ju bu ofarbal. Malo je kod Peščanov splasla ta želja da se pil drži u dobrom stanju. Prije je Marija Plantek vodila brigu oko takvih poslova, a otkako je ona vmrla, malo je splasnuli i interes za obilježavanje obljetnica. To vam je tak, nas starijih je sve menje, a mladima se baš neće v takve stvari pušćati – priča nam Ljubica. Ipak, kaže ona, Peščani su uvijek bili složni kad su obnove u pitanju pa vjeruje da će i postolje pila opet dobiti željeni izgled, kao i ograda.

– Sad su tu prek na trafostanici lepo nacrtali našeg generala Mladena Markača pa se bu morti našlo i volje da se i pil dotera. Sve dok me noge i ruke budu služile, bum se brinula o tome da nema draća i da je cvetje posađeno, a nadam se da se bu tu navek našel nešće što bu ostalo rešaval. Mi smo dali našeg vrćaka kaj bu pil tu i dalje stal, a bila bi šteta da se pak zapusti – zaključila je Ljubica Patačko.

FOTO/VIDEO Nikola Wolf

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

GRADSKI VIJEĆNICI BEZ RASPRAVE USVOJILI JEDAN OD NAJVAŽNIJIH GRADSKIH DOKUMENATA

U prostornom planu istočna obilaznica, nova pruga i dvije gospodarske zone

RADNO ISKUSTVO NIJE VAŽNO

Prehrambena kompanija traži 15 mehaničara

KREŠIMIR HABIJANEC POSAO ĆE OBAVLJATI VOLONTERSKI

HGK Županijska komora Koprivnica ima novog predsjednika

SEDMORICA MALOBUKOVČANA NA POVIJESNOM RIJEČNOM PUTU

Preplovit će 300 kilometara kako bi na Ovčari položili vijence za sve koji su izgubili život u Domovinskom ratu

NEZAPAMĆENA TRAGEDIJA U PRIGORJU

VIDEO Darinku je ubio bik od 700 kilograma: “Našla sam mamu kako bespomoćno sjedi pokraj štale, drugi dan je umrla u bolnici”

PODRAVSKI NA MJESTU DOGAĐAJA

UPRAVO Teška prometna nesreća u Koprivnici. Motociklist prevezen u bolnicu


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati