Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
UŽIVA NA VINICI I CIJELI DAN SLUŠA RKC

VIDEO Papiga Tiki u Koprivnicu je stigla iz Amerike. Obožava djecu i vožnju na biciklu

Ovaj tekst je objavljen u tiskanom izdanju Podravskog lista

Fascinantan prizor iznenadio nas je neki dan u Vinogradskoj ulici na koprivničkoj Vinici gdje smo se na cesti mimoišli s muškarcem na biciklu na čijem je guvernalu mirno i staloženo sjedila žuto-plava papiga. Srećko Rukelj s ponosom nam je predstavio svoju vjernu životnu suputnicu koja s njim i suprugom Đurđicom živi punih 25 godina, a s njima je u Koprivnicu doselila čak iz Amerike. Ime joj je Tiki. Ima 34 godine. Sorte ja makado koja može živjeti i 100 godina. Inteligentna je i znatiželjna. Kad je dobre volje puno priča, a izražava se na engleskom i hrvatskom. Srećkov je život na račun Tikija puno sretniji, priznaje nam, jer papiga zabavlja njegovu obitelj, ali i sve koji je sretnu.

Tiki je u obitelj Rukelj došao iz „druge“ ruke. Prva vlasnica u Americi mu je bila ginekologinja koja ga je nabavila za zabavu djeci. Kad su djeca porasla, Tiki je pao u drugi plan. Srećko je nekoliko puta svratio u njihov dom, i prijateljstvo s papigom se rodilo.

– Ponudili su mi da je uzmemo. Žena baš nije bila zadovoljna, ali sin je inzistirao da je uzmemo i to je bilo to. Tiko je trebao u startu biti muško, no kad je jednog dana na iznenađenje bivše vlasnice znesel jajce, onda je postala Tiki – govori Srećko kojem je njegova papiga vjerni pratitelj u svakodnevnim aktivnostima.

Kao malenoj su joj skratili krila, mišići su joj s vremenom atrofirali pa danas ne leti. Srećko joj je stoga pred kućom sagradio natkrivenu terasu gdje ona uživa kada je vani toplo i lijepo vrijeme. Kad je hladno, onda je unutra jer riječ je o tropskoj ptici koja se usprkos tome savršeno prilagodila klimatskim uvjetima u Podravini.

– Obožava se voziti na biciklu. Svaki dan idemo u polje, imam gore voćnjak, pustim ju da hoda, ali ju stalno imam na oku da je ne bi kakav predator pokupio – govori Srećko te dodaje da se Tiki svojevremeno dobro slagala s kućnim mačkom Štefom, no danas je jedini kućni ljubimac u kući.

Što se tiče hrane, nije zahtjevna, jede sve, a Srećko joj nabavlja i kupuje sjemenke iz Njemačke i Nizozemske.

– Jede i špeka i kobasice, ma sve. Ako ja jedem, a njoj ne dam jesti, onda mi sve pobaca van, malo je svojeglava i prgava. Od prvog se dana uklopila u obitelj, ali ima momenata i dana kad joj dojadimo pa nas tjera da idemo gore i viče na engleskom UP, UP (gore). Od mene je naučila još jednu riječ koju koristi kad je ljuta. Dok bi mi razbacivala hranu pa sam morao čistiti za njom znao sam joj vikati: vrag jedan, kaj delaš?!? To si je zapamtila pa sad ona meni dok je ljuta viče vrag, vrag – smije se Srećko.

Tiki izaziva pozornost gdje god se pojavi, a pravi je detektora za dobrodušne ljude.

– Ne voli svakoga i ne komunicira s bilo kim. Obožava djecu, ona viču pa se onda i ona opusti i viče s njima. No, ne smije joj se prilaziti bez najave i opreza jer joj je pritisak u kljunu poprilično jak – priča Srećko koji njen stisak osjeti svako malo, a uvjerio se u to i šogor kome je odgrizla komad mesa na šaki.

Svoje dane kad nije na otvorenom Tiki provodi u boravku. Tu ima svoj stalak na kojem boravi i spava, a to čini na način da stoji na jednoj nozi dok glavu zavuče pod krilo. Njeno je carstvo u prizemlju obiteljske kuće, a da bi joj dani bili ugodniji i zabavniji cijeli joj dan svira radio.

– Muzika joj je jako važna. Voli dobru i zabavnu glazbu i po cijele dane sluša RKC – otkrio je na kraju Srećko još jedan zanimljiv detalj o svojoj kućnoj ljubimici.

FOTO/VIDEO Nikola Wolf

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

PROBLEM PORED PROBLEMA U ČUKOVCU

Ivan Štabi: “Obnova doma je najveća stavka u proračunu”

Lakše je ozlijeđen

FOTO S 2,14 promila motociklom sletio u kanal

U TIJEKU JE 4. ZLATNA BUĆKA PODRAVINE

VIDEO Somove na Šoderici ove godine lovi 18 ekipa

Teška prometna nesreća kod Koprivnice

Upravo: Motociklist sletio s ceste, prevezen je u bolnicu

BAŠ KAO NEKADA

FOTO/VIDEO Svatovi s klencericama i klencerima prošpanicirali gradom, vitezovi uveličali slavlje

TRADICIONALNI ROOSTERS MOTO MEETING

VIDEO Motori “zagrmjeli” gradskim ulicama, slijedi druženje u Novigradu Podravskom pa na Šoderici


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati