Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
SVAKE DVIJE GODINE IMAJU BERBU VRHUNSKIH PLODOVA

VIDEO Rozalija i Đuro u dvorištu imaju stablo limuna staro 61 godinu: “Pravi je podsjetnik na početke naše ljubavi”

Ovaj tekst je objavljen u tiskanom izdanju Podravskog lista

Rozalija i Đuro Horvat iz Đurđevca mogu se pohvaliti da u svom dvorištu imaju limun star čak 61 godinu. Sadnicu limuna Rozalija je donijela u „zamoš“ pa je posebno ponosna što je još uvijek na životu.

– I nakon 61 godine stablo daje plodove, a zahvaljujući suprugu Đuri, presađivanjem smo dobili još dva stabla. Sad u dvorištu imamo tri stabla limuna koji redovno daju plodove. Iste sadnice dobila su i moja braća, Đuro i Štef, ali njihova nisu na životu – priča nam Rozalija. Stabla, kaže Đuro, plodove daju svake dvije godine, a limuni su vrhunske kvalitete. Tijekom zime smješteni su u kući pa je i to zaslužno što su i dalje u odličnom stanju.

– Čim krenu niže temperature, stabla idu u kuću. Tijekom proljeća, ljeta i jeseni krase naše dvorište i glavna su atrakcija za sve oni koji dolaze k nama. U godinama u kojima su u plodu berbu obavljamo ujesen jer su tad najzreliji i imaju najviše soka – priča nam Đuro. I Rozalija i Đuro ponosni su na staro stablo limuna koje je, kažu u glas, i svojevrsni simbol njihove ljubavi.

– Stablo limuna nam je pravi podsjetnik na početke naše ljubavi, a kao i naš zajednički život, podarilo nam je puno lijepih trenutaka i uspomena – govori nam Rozalija sa smiješkom. Zahvaljujući stablima, Rozalija i Đuro s limunima opskrbljuju svoju obitelj. Kore limuna svestrana Rozalija koristi i za pripravljanje likera, a njen domaći limoncello najdraži je aperitivi svima koji im dolaze u goste.

– Pripravljanje dobrog likera od limuna traje mjesec dana. Prvo je potrebno da kore dobro odstoje, a nakon što se stave u rakiju također treba vremena da nastane pravi liker. Moja receptura je očito dobra, jer svi koji su probali liker imaju samo riječi hvale – zaključila je Rozalija.

FOTO/VIDEO Nikola Wolf

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

BOGATIM PROGRAMOM OBILJEŽEN DAN OPĆINE KOPRIVNIČKI IVANEC

Načelnik Zoran Vrabelj: Vrtić smo izgradili, školu počinjemo graditi, a djece je sve više

slavenaši počeli s pripremama

FOTO Tri igrača na probi, Caimacov odrađuje vojni rok, Đurec novi u stručnom stožeru

[FELJTON] Stoljeće Josipa Manolića, 8. dio

Franjo Tuđman ga je u sukobu oko Bosne žrtvovao u korist hercegovačkog klana

Počela tradicionalna moto utrka

VIDEO Tisuće zaljubljenika u brzinu okupiralo Križevce

Organizirala LOVAČKA STRELJAČKA UDRUGA PREKODRAVLJE

FOTO Prekodravci uživali u druženju, okušali se i u gađanju zračnicom

BROJ KAZNENIH DJELA LANI PAO ZA 30 POSTO, ALI...

Teške ozljede, provale i krađe rastu, policija stala na kraj preprodaji duhana


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati