Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
OČI U OČI S OGROMNOM ZMIJOM U PITOMOJ KOPRIVNICI

VIDEO Scena iz noćnih mora: Mirjana je u boravku čitala kada je u kuhinji nešto zaružilo…

Ovaj tekst je objavljen u tiskanom izdanju Podravskog lista

Ogromna zmija u kuhinji koju svakodnevno koristite slika je koju si mnogi ne žele ni predočiti, jer averzija prema ovoj životinji opće je poznata stvar. Ipak, da se ovakve scene ne događaju samo u filmovima, već i pitomoj Koprivnici posvjedočila je Mirjana Ščetarić, koja je prije nekoliko dana prošla kroz ovu „noćnu moru“. Bila je oči u oči sa zmijom dugom više od metra, koja ju je, da se tako izrazimo, promatrala s vrha kuhinjskog elementa. Da stvar po našu čitateljicu bude još gora, susrele su se iz čiste slučajnosti.

– Sjedila sam u boravku i čitala kada je nešto zaružilo u kuhinji. Mislim si, pa kaj je sad to, mačak nije, jer nikad mi se ne penje po kuhinjskim elementima, potres nije, a onda dok sam došla u kuhinju i ugledala zmiju, dobro da me nije šlagiralo. Bila je gore na elementu, omotala se oko jedne zdjele i promatrala, a dvije vaze bile su bačene, jedna i razbijena – prisjeća se Mirjana iznenađenja koje ju je dočekalo na kuhinjskom elementu.

Sakrila se u košari za kruh

– Odmah sam zvala muža koji je bio u ribolovu na Jegenišu, on se inače ne boji zmija. Rekao mi je, pa kaj je tebi, kaj bum ja sad dolazil doma kaj bum zmije lovil, zovi susjeda. Na kraju smo nazvali kćer, došla je, ali kaj da mi napravimo. Rekla sam da ja tu ne budem ostala, zatvorili smo sva vrata da ne može u druge sobe i otišli – priča nam. Te je noći prespavala kod kćeri, a muž se drugo jutro vratio iz ribolova i krenuo u potragu za nepozvanim gostom.

– Nazvao me da ne može zmiju nigdje naći, da je više nema. Velim, nemoguće, sve sam zatvorila. Tražili smo je po kuhinji, otvarali elemente, ali kako je rađena po mjeri, znala sam da nema nekih rupa kamo bi odgmizala. Na kraju potrage našli smo je u gornjem elementu, omotala se u košarici za kruh. Suprug je uzeo poklopac, odnio je van i pustio u grabu na obližnjim radovima – ispričala nam je Mirjana detaljno sve što se događalo u njihovom domu. Kaže kako je odmah znala da nije otrovna, jer takvih kod nas nema, ali da je bila dugačka i debela te da osjećaj nije nimalo lijep. Zmiju je vidjela i ranije, ali ne ovako veliku, a sumnja da se ova u kući skrivala već neko vrijeme.

– Pitaj Boga koliko je bila kod nas i skrivala se. Dan prije nešto sam kuhala, uključila napu i vjerojatno ju je taj zvuk istjerao iz ormara. Tu joj nikaj nije nedostajalo, imamo mačku kojoj smo u kuhinji ostavljali hranu i vodu, tako da zmiji ništa nije falilo. Mislim si nekak da je ona duže vrijeme bila kod nas – veli Mirjana. Otkud je točno došla ne zna, ali sumnja na obližnju neuređenu livadu ili, pak, na radove koji se odvijaju u blizini kuće. Mirjana s obitelji, inače, živi u Čakovečkoj ulici, a na manje od 100 metara od njenog dvora kopa se pothodnik pod Zagrebačkom ulicom i željezničkim kolodvorom.

Neopasna, ali velika Bjelica

– Mislim si da su radnici, dok su sve to kopali, uznemirili cijelo podzemlje pa se uplašila i pronašla sigurnost kod nas. Ipak, kad bolje razmislim, prije da je došla iz ove neuređene livade, koja graniči s mojim vrtom. To je Bilokalnikovo zemljište, koje ne uređuju kako bi trebali. Nisu imali dosta mjesta za četvrtu zgradu i tako je ostao đumbus. Kosi to neki čovjek, rekli smo neka pokosi i ovaj dio, ali rekao je da ne može bez njihove dozvole. I tako je svake godine. Za par mjeseci tu je prava džungla – požalila se Mirjana i za kraj dodala da se nada da susrete ovakve vrste neće imati više nikada u životu.

Inače, kako su nam po viđenoj fotografiji poručili oni koji se u zmije razumiju, riječ je o Bjelici, koja je jedna od najčešćih zmija u Hrvatskoj. Može narasti i do dva metra, izvrsna je penjačica, ali i neotrovna i neopasna za ljude, iako svojom veličinom uznemiri mnoge.

FOTO/VIDEO Nikola Wolf

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

[BITKA ZA KOKOŠI] Spor između udruge i saveza oko priznanja zahtjeva za izvornost pasmine ne prestaje unatoč odbačenim kaznenim prijavama

Milan Mišir: “Poginut ću ako treba, ali ću kukmicu vratiti u Križevce”

SVEČANOST

FOTO Đurđevački osnovci proslavili Dan škole

Uskoro ih neće biti, pa nek' o njima barem ostane sjećanje na internetu

VIDEO Koprivnički profesor geografije biciklom obišao 37 sela u kojima živi manje od 50 ljudi

MISLI NA ZDRAVLJE

Ovo je najmoćniji prirodni antibiotik: Za pripremu su vam potrebna samo dva sastojka

USKORO NATJEČAJ ZA RAVNATELJA BOLNICE, MATO DEVČIĆ RAZMIŠLJA O TREĆEM MANDATU:

“Skratit ćemo liste čekanja, urediti bolničku ljekarnu i objekt na Šoderici”

PANONSKA AVANTURA

FOTO/VIDEO Vožnjom kanuom i lađom po Dravi pomogli Udruzi Plava krila


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati