Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
ZBOG NADVOŽNJAKA I NEMARA RADNIKA IMAJU VELIKE PROBLEME

VIDEO Stanari ogorčeni: “Da se žaba popiša mi već plivamo, po dvorištima nam plutaju fekalije”

Ovaj tekst je objavljen u tiskanom izdanju Podravskog lista

Kiša koja se početkom prošlog tjedna spustila na Podravinu pokazala je da problema ima napretek doslovno na svakom koraku. Toga su itekako svjesni mještani Đelekovečke ceste u Koprivnici, čija dvorišta plivaju za svake malo jače kiše. Znalo se to događati i prije, ali otkad im je u neposrednoj blizini izgrađen nadvožnjak Danica, problemi su učestali, a na njih nitko ne reagira, iako su nadležne službe upućene u sve. Ogorčeni na takvu situaciju i ponašanje, odlučili su se javiti redakciji Podravskog lista, s nadom da će stvari „pomaknuti s mrtve točke“. Ispred prve kuće od nadvožnjaka, točno nasuprot spomenika na Danici, dočekali su nas susjedi Vlado Kolarek, Josip Sever i Željko Jagušić. Kolarekova kuća prva je na udaru, a oko nje se vide prokopani kanali, koji su njegovih ruku djelo. Da ne kopa, kaže nam, imao bi vodu u cijeloj kući.

– Izvođači radova, a to je turski Cengiz, nisu napravili šaht za odvodnju vode, koja se sad s ceste u potocima slijeva u dvorišta naših kuća. Nema nam druge nego kod svake kiše kopati kanale da objekte zaštitimo od poplavljivanja. Delegacije Cengiza i KC voda već su nekoliko puta vijećale nad problematičnim mjestom i obećali riješiti problem, međutim ništa se ne dešava pa smo odlučili kontaktirati vas – ispričao nam je Vlado, kojemu je u ponedjeljak plivalo cijelo dvorište pa su na teren s dvije cisterne morali izaći djelatnici Komunalca kako bi izvukli vodu.

Fekalije po dvorištima

– Njima svaka čast, dođu svaki put kada ih zovemo, ali to nije rješenje. Mene ljute ovi drugi. Upućeni su u sve probleme, rekli su da će dovršiti rubnike i složiti slivnike, ali ništa od toga nisu napravili. Također, nisu nam sredili ni ulaze u dvorišta, a obećali su čim zgotove cestu. Imali smo sve asfaltirano, a sad nemamo, pobacali su nam šljunak koji nam samo stvara probleme. Taj nam je nadvožnjak općenito donio samo probleme. Nekad je tu prolazio kanal koji je svu vodu nosio prema šumi, sad ga više nema pa naša dvorišta plivaju. Da stvar bude zanimljivija, velika graba je s druge strane ceste, prema spomenicima, a oni su nagib napravili prema našim kućama. Stvarno nevjerojatno – požalio se Vlado i riječ prepustio Josipu, koji živi u kući do njegove. Plivalo je prije nekoliko dana i njegovo dvorište, a u toj je vodi bilo i fekalija, jer kanalizacija je drugi problem s kojim vode bitku.

– S kanalizacijom oduvijek imamo problema, odnosno zadnjih 15, 20 godina. Naime, na kraju smo kanalizacijskog puta, tu završava i bilo je dobro sve dok iz Komunalca Ulicu Ivana Česmičkog kod pruge nisu spojili na kanalizaciju. Od tada se stvara pritisak koji sve nosi prema nama i izbija nam u dvorište. Slobodno pogledajte u dvor, još se vide ostaci od ponedjeljka. Fekalije su mi plivale po dvoru. Dovoljna je malo ozbiljnija kiša da sve tjera prema nama – naglasio je Sever. S obojicom sugovornika slaže se Željko, koji živi 50-ak metara dalje. Tvrdi da se prema njima ponašaju kao prema zadnjoj rupi na sviralu.

‘Kao da ne postojimo’

– Oprostite na izrazu, ali da se žaba popiša, mi već plivamo. Svaka malo jača kiša stvara nam problem, a nećemo si ni zamisliti što bi bilo s nama da nam je došla ona kiša iz Rasinje. Nekad je tu bio kanal koji je vodu nosio prema Bikešu pa dalje prema Glibokima i Dravi, sad toga više nema otkako se Cengiz pojavio. Sve je uništeno, potrgali su sve što su mogli – ogorčen je Željko na situaciju.

– Mi smo tu starosjedioci i oduvijek imamo probleme. Nitko ne brine o nama, iako smo prva građevna zona, a sve naknade moramo redovito plaćati. Brinu o ovim spomenicima preko puta, a mi kao da ne postojimo. Prilaz nam je takav da deremo gume na autima, svako malo moramo lopatati i poslagivati put. Cengizovi kamioni su čak i šaht razbili, nitko ga nakon toga nije posložio. Ovi drugi ruže da ne možemo spavati. Nisu dobro pričvršćeni, prolaz svakog vozila ih podigne, a mi sve to čujemo. Na sve to nadovezuju se ove poplave i stvarno više ne znamo što da radimo, kome da se obratimo niti koliko će sve to trajati. Znamo samo da je ovo prevršilo svaku mjeru – zaključio je Jagušić.

RETENCIJA U TOM DIJELU GRADA JOŠ NIJE U FUNKCIJI

Perković: Možemo zamoliti Cengiz da ubrzaju s radovima

S problemima koji tište mještane Đelekovečke ceste upoznali smo Marija Perkovića, novog gradskog pročelnika zaduženog za izgradnju grada i razne komunalne probleme. S obzirom na to da je duže vrijeme u ovom gradskom odjelu, u određenu problematiku već je upućen.

– Cengiz, ali i Koprivničke vode imaju određene probleme u tom dijelu grada, jer retencija koja se radi uz samu prugu još nije došla u kompletnu funkciju. Ona će hvatati dio vode od tih velikih kiša i time bi se riješili svi problemi kuća i građana koji žive na toj lokaciji, ali i oni koje imaju Plodine i ostali poslovni objekti uz Ulicu Ivana Česmičkog. Kad će to tvrtka Cengiz, odnosno HŽ, odraditi ne znam. Odradili smo tri sastanka, povezao sam ih i s KC vodama i oni su obećali da će odraditi, no nažalost, još nisu. Nadamo se da će vrlo brzo, već ovo ljeto, iako mi je teško govoriti u njihovo ime. No znamo da građani tamo imaju probleme, žao nam je zbog toga i možemo zamoliti Cengiz da ubrzaju radove i srede ono što moraju – poručio je Perković.

FOTO/VIDEO Nikola Wolf

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

Niti jedna tvrtka među 500 najboljih po plaćama, a najveće plaće isplaćuje Belupo

Istražili smo kakve su prosječne mjesečne neto plaće isplaćivali najveći poduzetnici u Podravini i Prigorju

Obavijest trgovačkog lanca

Plodine: “Ako ste kupili ovaj prehrambeni proizvod nemojte ga konzumirati”

Ljeto na zrinskom je počelo

VIDEO Prepun centar Koprivnice pjeva s Tonyjem u glas


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati