Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
TU, POKRAJ NAS

VIDEO Štef kukuruz nije pobrao od jesenas: “Sad se najbolje osušio, baš kak’ pajceki vole!”

Ovaj tekst je objavljen u tiskanom izdanju Podravskog lista

Iako je nekako uvriježeno pravilo da se kukuruz bere ili kombajnira u jesen, Štef (62) iz Svetog Petra Orehovca ima drugačiju praksu. Dijelom i zbog toga što je sjetva prošle godine bila dosta kasna, a dijelom i zato što se kukuruz na polju do sada sam od sebe osušio.

– Zakaj ne bih sada brao kukuruz? Preko zime je ostao na polju jer smo prošle godine imali kasnu sjetvu. Vidite kako je kukuruz sada zdrav, lijep i suh, nema nikakvih problema i ništa ga nije pojelo tijekom zime. Zdrav je i potpuno suh, jedino je problem što ga moramo brati ručno jer drukčije ne ide. Sve ove stabljike koje su polegle na zemlju kombajn bi uništio pa beremo ručno – otkrio je Štef koji ističe da je prošle godine sve dosta kasnilo pa i sjetva.

– Kad je trebala biti sjetva u svibnju nije se moglo na zemlju od blata pa smo kukuruz posadili tek polovicom lipnja. Sazrio je on do prosinca, no tada je kukuruz bio prepun vlage i bili bi enormni troškovi da smo ga tada brali i išli sušiti. Ovako se sam od sebe osušio i sada je suh kao barut, a tvrd kao kamen, savršen za pajceke! – rekao je ovaj zemljoradnik iz Svetog Petra Orehovca koji uz svinje ima i kokoši, a nakon što je pobrao kukuruz s parcele koja se nalazi uz glavnu cestu, čekao ga je još jedan zadatak.

– Imam još jednu ral kukuruza i ondje ih moram pobrati. Tamo ih je vjetar još više savinuo, a sada je idealno vrijeme za branje. Suho i bez kiše – zaključio je Štef koji će očito i ove godine nešto kasnije nego inače zasaditi kukuruz pa nije nemoguće da berbu ponovno odgodi koji mjesec.

FOTO/VIDEO Nikola Wolf

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

BOGATIM PROGRAMOM OBILJEŽEN DAN OPĆINE KOPRIVNIČKI IVANEC

Načelnik Zoran Vrabelj: Vrtić smo izgradili, školu počinjemo graditi, a djece je sve više

slavenaši počeli s pripremama

FOTO Tri igrača na probi, Caimacov odrađuje vojni rok, Đurec novi u stručnom stožeru

[FELJTON] Stoljeće Josipa Manolića, 8. dio

Franjo Tuđman ga je u sukobu oko Bosne žrtvovao u korist hercegovačkog klana

Počela tradicionalna moto utrka

VIDEO Tisuće zaljubljenika u brzinu okupiralo Križevce

Organizirala LOVAČKA STRELJAČKA UDRUGA PREKODRAVLJE

FOTO Prekodravci uživali u druženju, okušali se i u gađanju zračnicom

BROJ KAZNENIH DJELA LANI PAO ZA 30 POSTO, ALI...

Teške ozljede, provale i krađe rastu, policija stala na kraj preprodaji duhana


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati