Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
eskalirali problemi s učenicima

Vozači Čazmatransa više ne žele voziti školski autobus prema Reki. Dosta im je maloljetničkog maltretiranja

Ovaj tekst je objavljen u tiskanom izdanju Podravskog lista

Školska godina nije pravo ni počela, a već su eskalirali problemi s djecom romske nacionalne manjine koji se voze linijom od Reke do Osnovne škole Antun Nemčić Gostovinski. Uslugu prijevoza na navedenoj liniji obavlja Čazmatrans, čiji vozači već duže vrijeme trpe maltretiranja i provokacije od učenika osnovnoškolskog uzrasta. Nadali su se da će situacija nakon ljetnih praznika biti bolja, no neredi za vrijeme vožnje još su se jače nastavili.

Kako su objasnili iz Čazmatransa, problem je to koji se nastavlja iz godine u godinu, a kako se čini, svakim danom postaje sve veći. Prijevoz učenika u jednom smjeru traje u prosjeku 10 minuta, no i u tako kratkom vremenu učenici stignu napraviti štetu na sjedalima i unutrašnjosti autobusa. Tijekom prijevoza hodaju po autobusu, tuku se, međusobno svađaju, ali i napadaju vozače vrlo ružnim, prostim i uvredljivim riječima i tonom.

Prema njihovim navodima, roditelji ostale djece na toj liniji negoduju i žale se na nedolično ponašanje navedenih učenika prema ostatku djece u autobusu. Na tu je temu odrađeno već nekoliko sastanaka, razgovaralo se s predstavnicima romske manjine Franjom Horvatom i Željkom Oršošem, djelatnici PP-a Koprivnica nekoliko su puta bili na stajalištu pred školom i u autobusima.

– Ravnatelj je obišao razrede, razrednici savjetuju djecu o pravilima ponašanja, ali saga se i dalje nastavlja. Svaki dan nešto novo. Takvo ponašanje narušava mir i koncentraciju vozača u toku prijevoza pa vozači odbijaju ići na prijevoz učenika na liniji Reka-ANG-Reka – objašnjavaju iz Čazmatransa i apeliraju na osnivača i naručitelja prijevoza da poduzmu sve potrebne radnje kako bi se ovakvom neodgovornom i divljačkom ponašanju jednom stalo na kraj.

Nastavak cijele ove situacije može u bliskoj budućnosti donijeti puno loših događaja i posljedica, napominju iz Čazmatransa. Autobusi su, naime, neprestano na popravku. Uništavaju im sjedala, trgaju rukohvate, režu sigurnosne pojaseve, dok su iz jednog busa doslovce iznijeli sjedalo.

Svoja iskustva ispričali su nam i vozači koji zbog potencijalnih problema nisu željeli javno stati pred naš fotoaparat. Kažu kako prevoze djecu romske nacionalnosti i na drugim linijama, ali nigdje nema nikakvih problema osim na ovoj liniji prema Reki.

Na razne su načine u Čazmatransu tome pokušali stati na kraj, vozači imaju upute da ne komuniciraju, da ostanu smireni, nedavno su čak zaposlili fizički jačeg čovjeka pretpostavljajući da će ih on svojom pojavom zastrašiti. Vozio je ponedjeljak, a u utorak ujutro došao na posao i vratio ključeve autobusa.

– U ponedjeljak je vozio kolega, ja u utorak i srijedu popodne. To su efektivne vožnje 12 minuta gore i dole i tu su već stigli sve ščerepati, to je strava. Prošle godine dok su sve potrgali zvali smo policiju, došao je policajac i rekao da im ne može ništa jer su maloljetni, mogu samo utvrditi štetu. Čim je policajac zakoračio na stepenicu u bus, jedan mali mu je dao do znanja da on njemu ne može ništa jer je maloljetan i s njim mora biti njegov tata – priča frustrirani vozač te dodaje kako ga je posebno iz takta izbacio polaznik petog razreda koji je zakoračio u bus i curicama koje su sjedile na prvom sjedalu rekao:

– Ajde ku…, maknite se, tu ja sjedim. Tu sam poludio i potjerao ga u stražnji dio autobusa. Nevjerojatno mi je da su takvi, dok na liniji iz Peteranca prema Đurđevcu vozim učenike srednje škole, dečki su prva liga, fini, pristojni, čisti, nikakvih problema s njima nema. Radio sam i u Njemačkoj, ali takve idiote nisam nigdje vidio – priča.

Prisjeća se i maloljetnika koji mu je na ulasku zapjevao zloglasne stihove „Bit će mesa, klat ćemo Hrvate“…

– Suzdržavam se, ali sve teže. Jednostavno ti dignu živce svojim ponašanjem. To je katastrofa kaj se događa, a nitko ne reagira i stalno dalje ista stvar. Preko ferija smo posložili bus i jučer pogledam iza njih i imam kaj videti – objašnjava nam.

Njegovu priču potvrđuje i drugi vozač.

– Tri dana sam vozio, bilo je to tri dana veselja. Oni su klapa i ne znaš kak’ bi s njima ni lepo ni grdo, nema, oni od ulaska do izlaska po svome. Inače vozim do Područne škole Koprivnički Bregi i tam’ ih ima, ali normalno i kulturno se ponašaju, ali s ovima ništa ne možeš. Prvi dan sam molio da si sjednu, nek’ se smire. Jedna se učenica sedmog razreda s nogama objesila za galeriju i veli mi ti tak’ vozi, ja ako opadnem ti buš išel na sud – veli.

I treći vozač podijelio je s nama svoj doživljaj.

– Lijepo sam se razgovarao s dečkima koji idu u peti razred i na ulasku u bus probao im objasniti da se moraju lijepo ponašati. Ukazao im na to da imaju lijepi novi autobus i da nas moraju poštivati. Na kraju vožnje, svi izlaze i ide mali zadnji van i veli mi „neću ja tebe poštivati p… ti mate…, nabijem te na k…“ – prisjetio se.

Kako bi pronašli rješenje, o ovotjednim događanjima iz Čazmatransa izvijestili su osnivača škole Grad Koprivnicu i ravnatelja Osnovne škole Darka Sočeva.  – Ne možemo ih izdvojiti iz autobusa, ali jednog dana jednostavno neću poslati po romsku nacionalnu manjinu u Reku. Ako će netko pitati zašto, onda ćemo im objasniti, jer ovo iživljavanje na našoj imovini i vozačima ne prestaje – poručili su iz Čazmatransa.

FOTO Nikola Wolf

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

PROMETNA NESREĆA NA PODRAVSKOJ MAGISTRALI

Sudarila se dva teretna vozila na Podravskoj magistrali. Jedna osoba ozlijeđena

U POVODU DANA PLANETA ZEMLJE

FOTO/VIDEO U Koprivnici posađena najveća šuma hrane u Hrvatskoj

PODRAVSKI NA MJESTU DOGAĐAJA

UPRAVO Kombi naletio na srnu, uginula je

obavijest za potrošače

U popularnom voću iz Libije otkrivena tvar opasna po zdravlje

nastupile na 27. državnom prvenstvu u Krapini

Koprivnica ima zlatne djevojke, mažoretkinje ponovo rasturile u nastupu s pomponima

SPREMA SE DVODNEVNA FEŠTA

Večer uoči Praznika rada dobro ćemo se zagrijati, stižu nam tamburaši u kožnim jaknama


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati