Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
PROBLEM U VELIKOM POGANCU

FOTO Divljač stvara ogromne štete ratarima: “Bez električnog pastira više nema smisla sijati i saditi”

Ovaj tekst je objavljen u tiskanom izdanju Podravskog lista

Divljač posljednjih godina stvara ogromne probleme poljoprivrednicima u Podravini i Prigorju. I ranije se znalo događati da krdo divljih svinja ili jelenske divljači provali u pojedini nasad i pogosti se nečijim kukuruzom, zobi ili ječmom, no danas je to postala svakodnevna pojava. Da se bez električnih pastira više nema smisla baviti poljoprivredom svjestan je i Bojan Savić iz Velikog Poganca kraj Rasinje. Ističe da je on prvi na tom kraju prije nekoliko godina počeo postavljati ogradu i žice pod naponom, a smatra da je jedini način za rješavanje ovog problema odstrjel.

– Sve je to nepotrebno gubljenje vremena i novca, no poljoprivreda bez električnog pastira danas je nemoguća. Toga prije nije bilo. Do prije tri godine električni pastiri nisu bili potrebni iako je znalo biti štete, no sada ako se polje ne ogradi, od njega neće ostati ništa. Problem je što se divljač ne odstrjeljuje i svake godine ga je sve više. I to ne samo kod nas u Velikom Pogancu, već u široj okolici – kazao je Savić i istaknuo da ga postavljanje električnih pastira i ograde košta oko deset tisuća eura.

– Sve sam moram platiti, a sve su to nepotrebni troškovi i užasan gubitak vremena. Sveukupno obrađujem 70 rali zemlje pa si onda zbrojite kolika je to površina koju treba ograditi. Imam dvadesetak pastira, a postavljamo kilometre i kilometre žice. Problem je i s održavanjem toga, jer treba špricati travu i kositi oko žice, a to je još dodatni gubitak vremena i novca. Ogradu kao ogradu je najjednostavnije postaviti, no sve to treba cijelo vrijeme održavati – rekao je Savić i dodao da je prije postavljanja pastira u polju znao zateći i krda od po stotinu košuta i teladi.

– Jelenska divljač najviše stvara probleme, no jasno da tu nisu krive životinje. Problem je što nema odstrjela, a tu su najproblematičnija privatna lovišta. Lovačka društva odrađuju vanredne odstrijele za koji se mogu dobiti markice, no što to znači kada se privatna lovišta odmah u susjedstvu toga ne pridržavaju. Bez odstrjela divljači koja se nakotila jednostavno nema druge nego postavljanje električnih pastira i ograda – istaknuo je Savić na čijoj su zemlji uz prometnicu njegovi prijatelji prošlog tjedna prionuli poslu i pokušali zaštititi taj dio usjeva.

FOTO Nikola Wolf

Moglo bi vas zanimati…

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

okrutnost prema nedužnim životinjama

Netko bezdušan ostavio je psiće u šumi da umru od gladi, Kristian ih je spasio i traži im novi dom

[FELJTON] STOLJEĆE JOSIPA MANOLIĆA 3. DIO

Kako je Manolić planirao likvidirati poglavnika Pavelića

skulpture za turističku atrakciju u Lici

VIDEO Petar: “Moj sokol, vukovi i hrvatski grb krasit će dolinu rijeke Gacke”

MISLI NA ZDRAVLJE

Ova prekrasna biljka ima antikancerogeno djelovanje

Prijevara u tijeku

Hrvatska pošta ima važnu obavijest za sve građane!

PROMETNA NESREĆA NA PODRAVSKOJ MAGISTRALI

FOTO Vozačica (67) oduzela prednost motociklistu, oboje završili u bolnici


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati