Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
Nema sezone u kojoj im priroda ne nanese štetu

VIDEO Tuča je obitelj Santo bacila u očaj: “Mladi kupus možemo zaboraviti, a upitno je što će biti s rajčicom…”

Ovaj tekst je objavljen u tiskanom izdanju Podravskog lista

Mlada obitelj Santo iz Đurđevca koja se bavi uzgojem povrća jednostavno nema sreće kad su u pitanju elementarne nepogode. Nema sezone u kojoj im priroda ne nanese štetu, a prošlog je utorka njihove parcele s povrćem pogodila tuča. Da stvar bude gora, ledene kuglice pale su samo na području Ciglenske ulice, baš tamo gdje je svih 17 hektara na kojima uzgajaju povrće.

– Bili smo u berbi cvjetače i mladog kupusa kad se nebo zacrnilo. Na meteoalarmu smo provjerili situaciju i kazao se samo jedan oblačić koji je prijetio tučom. Vrlo brzo je stigao i do nas i punih 15 minuta nad našim je zemljama padala tuča. Nekoliko minuta padao je sami led, a mi smo mogli samo žalosno promatrati kako nam nevrijeme opet uništava ono što uzgajamo – priča nam Doroteja. Štete će zbrajati na cvjetači, mladom kupusu, rajčici, paprici, mini lubenicama i kukuruzu šećercu.

– Mladi kupus možemo zaboraviti i na njemu je šteta stopostotna. Za cvjetaču je još prerano prognozirati štetu jer ona ima velike listove i možda plodovi neće biti tako jako oštećeni. I za rajčicu koju imamo na šest hektara ne možemo reći kolika će zapravo biti šteta – dodaje. Mala utjeha obitelji Santo je činjenica da su osigurali zemljišta pa se nadaju da će im osiguravajuća kuća podmiriti nastalu štetu.

– Jedan dio parcela na kojima je sad u tijeku berba cvjetače i mladog kupusa nismo osigurali jer se nismo nadali da bi tuča mogla pasti tako rano. Zanimljivo je da nas svake godine baš oko Tijelova pogodi nekakva elementarna nepogoda. Lani je to bila obilna kiša i kako je popustio nasip, naše su parcele bili poplavljene – dodaje Doroteja. Dodatni problem, dodaje ona, zadaju im i niske otkupne cijene. Ponovno je uvoz taj koji remeti planove i dobro poslovanje domaćim povrtlarima.

– Protiv prirode se ne možemo boriti, ali je država je ta koja bi trebala voditi brigu da mi domaći proizvođači nismo zakinuti u otkupu. Mi s cijenama ne možemo biti konkurentni povrću koje su uvozi iz Albanije i Srbije jer njihovi proizvođači imaju znatno niže ulazne troškove i država je ta koja bi se trebala pobrinuti da nismo zakinuti – zaključila je Doroteja Santo.

FOTO/VIDEO Nikola Wolf

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

Lakše je ozlijeđen

FOTO S 2,14 promila motociklom sletio u kanal

U TIJEKU JE 4. ZLATNA BUĆKA PODRAVINE

VIDEO Somove na Šoderici ove godine lovi 18 ekipa

Teška prometna nesreća kod Koprivnice

Upravo: Motociklist sletio s ceste, prevezen je u bolnicu

BAŠ KAO NEKADA

FOTO/VIDEO Svatovi s klencericama i klencerima prošpanicirali gradom, vitezovi uveličali slavlje

TRADICIONALNI ROOSTERS MOTO MEETING

VIDEO Motori “zagrmjeli” gradskim ulicama, slijedi druženje u Novigradu Podravskom pa na Šoderici

AUTO KOPRIVNIČKIH REGISTRACIJA SUDJELOVAO U PROMETNOJ NESREĆI

FOTO Dvije osobe ozlijeđene u trostrukom sudaru


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati