Kardiovaskularne su bolesti uglavnom uzrokovane aterosklerozom odnosno promjenama, oštećenjima i naslagama na stijenci arterija. Najčešće kardiovaskularne bolesti su koronarna srčana bolest (npr. srčani udar) i cerebrovaskularnu bolest (npr. moždani udar). Pravilna prehrana prehrana, tjelesna aktivnost i kontrola krvnog tlaka mogu smanjiti rizik od navedenih bolesti.
Kad govorimo o pravilnoj prehrani kao jednom od faktora za smanjenje rizika od srčanih bolesti, to podrazumijeva konzumaciju velikih količina svježeg voća i povrća te raznovrsne cjelovite žitarice, nemasno meso, ribu, grašak, grah i leću kao i hranu s niskim udjelom zasićenih masnoća. Pripazite na unos prerađene hrane, koja često sadrži visok udio soli. Pokušajte izbjegavati konzumaciju alkohola, a ako pijete, pijte umjereno.
Postoje i namirnice posebno efektivne što se tiče sprječavanja bolesti srca, a ovo su neke od njih:
Maslinovo ulje
Maslinovo ulje je puno antioksidansa i vitamina koji su izrazito dobri za srce, no ulja su kalorična, pa tako i maslinovo pa ga treba konzumirati u umjerenim količinama.
Šipak
Šipak je voće puno antioksidansa koji mogu upale i doprinijeti zdravijim arterijama.
Orah
Orah je orašasti plod koji dobro utječe na srce jer sadrži omega 6 i omega 3 kiseline, kao i nezasićene masne kiseline.
Žitarice
Ako želite zdravo srce, u prehranu obavezno uvrstite cijelovite žitarice.
Mahune
Ne samo da su dobre za zdravlje srca, već smanjuju upale i kolesterol.
FOTO: Podravski list